Jump to content
FORUM

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 20.11.2021 in all areas

 1. Možda ti mogu odgovoriti na koje pitanje, ako ti šta znači, trenutno radim na jednom covid odjelu, nisam specijalist za zarazne bolesti i intenzivnu terapiju, diagnostičar sam (radiolog), nemoj me loviti za svaku riječ. Dosta je jasna razlika između lakšeg i težega oblika, ovako meni izgleda: Lakši pacijent nema toliko problema sa disanjem, ima blaže simptome prehlade, na plućima nema većih promjena, potreban je nadzor, malo ili ništa od potporne terapije kisikom, biva otpušten brzo i naruči ga se na kontrolu, nema većih poslejdica. Teži je ugrožen, više se muči prilikom disanja, tijelo ne dobva dovoljno kisika i treba mu potporna terapija, od različitih maski sa kisikom do intubacije, svakih 2 sata se uzima krv, gleda zasićenost kisikom i drugo, na plućima su promjene izrazitije, bakterije se nakaleme i druge komplikacije. Duže vremena provedu u bolnici, fizički su dosta satrani, psihički isto. Nakon bolnice jedni imaju trajne posljedice, drugi ne. Trenutno kod nas na odjelu su gotovo svi nevakcinisani, ima i nekoliko vakcinisanih (starijih 80+). Sad su iste brojke kao prošle godine u ovo vrijeme, ali sad nema većih ograničenja, da nema vakcine vjerovatno bi sad bilo puno gore, nadam se samo da neće sve otići u p.m. Oko organizacije života, testiranja, ograničavanja, zatvaranja, treba li, ne treba li, ne znam, prijateljima sam savjetovao da se vakcinišu i furaju dalje sa životom i drugim većim životnim problemima i uspjesima. Grunf je gore dobro napisao.
  5 points
 2. Potpisujem do zadnje riječi. Dodao bih samo da se od samog početka govorilo da vakcina nije lijek protiv korone nego samo da se ublaže simptomi kod zaraze jer se tijelo već upoznalo sa virusom i na vrijeme odreaguje i govorilo se da je vakcinacija bitna da se smanji pritisak na bolnice kako bi svi oni kojima je pomoć potrebna istu i dobili, a ne da umiru po hodnicima kao psi. Ja sam vakcinisan, i imao sam koronu prije 3 sedmice. Pisao sam malo o tome i kada usporedim svoje simptome sa simptomima jednog frenda koji je prebolio koronu prije 2 mjeseca, vidim da je razlika kao nebo i zemlja. Kod mene je neka prehladica bila, 2/3 dana trajalo, a on kaže da se osjećao kao da ga je voz pregazio, pa ubacio u rikverc pa još jednom. 20 dana je vukao glavobolju, malaksalost, nesanicu, temperaturu itd. Dakle, i vakcinisan se možeš zaraziti, i prenijeti virus samo ti se šanse da ne razviješ teže oboljenje i u konačnici ne crkneš od nje mnogostruko uvećavaju što je po meni i više nego dovoljan razlog za vakcinaciju.
  4 points
 3. Em sto grade grancie a i nedaju im ni blizu granice. Poljska je zicu postavila i nece se zezati i pustati ih unutra kao sto mi to radimo. Bjelorusija im je granica. A kad Bjelorusia skonta da nema van iz Bjelorusije nece im ni oni dati uci u zemlju! Hvala Poljskoj i Madjarskoj! Jos licno da nesto kazem. Zena mi je tramvajem otisla u grad prosle sedmice i nije se smijela vratit tramvajem kuci sama navecer od horde. U AT je situacija katastrofalna. Kad prodjes navecer gradom mislis da si u Afganistanu! NIgdje da vidis Svabu i cujes njemacki!
  -1 points
 4. ja isto mislim da bi moglo doci do rata. dovoljno je jedna mala masa koja krene, ostali ce onda polako se prikljuciit. Pa nije ni u svjetskim ratovima a ni 90ih odmah krenulo, nego dio po dio. Zamislimo samo da padne jedna mrtva glava na nekim protestima, to bi bilo dovoljno da nas uvede u rat!
  -1 points
 5. London, Rim, Keln nista bolji nisu. A i drugi gradovi se polako pune. problem je sto politicari absolutno nikakvog dodira nemaju sa tim ljduima i uopste ne znaju kakvo je stanje na terenu. Zbog toga ja se i protivim ovolikoj migraciji. Najvise ispasta lokalno stanovnistvo, nema veze gdje. Niko lokalno stanovnistvo ne pita!
  -1 points
 6. sto se ne smije zanemariti u ovoj ludnici je poskupljenje namjernica i gradjevinskog materijala. O tome niko ne prica. Zali boze onog ko sad pravi kucu. NIkad je otplatiti nece! Po meni ovdje se odavno vise ne radi o bolesti i o zdravlju ljudi. Ovo je odavno preslo tu medicinu. Doktori sute a politicari govore! I to je po meni jako opasno!
  -1 points
 7. i zasto onda ta vakcina? Cemu ta vakcina? Predstavili su nam vakcinu kao gamechanger, kao spas i to jedini spas. Godinu dana kasnije moramo reci da smo jos vise u banani nego prije vakcine (barem ako su brojke tacne). Zar je moguce da u drzavi gdje je 80 % od mogucih vakcinisanih od 9 mio stanovnika imamo dnevno 13 - 15 k zarazenih? To je na sedmicnoj raznini oko 100.000 - znaci sedmicno se 1,11 % populacije zarazi sa Corona virusom?
  -1 points
 8. Jeste, ali ne testiraju vakcinisane. I vakcinisani vec nakon 4 mjeseca nemaju skoro nikakvih antitjela u sebi. I sta je laksi oblik? Ko to procjenjuje? kao vakcinisan tretiras se tek 2 sedmice nakon druge vakcine. Ako se u medjuvremenu zarazis ubrajaju te u nevakcinisanog. Brojke totalno variraju. Nekad kazu da je 90 % nevakcinisanih na intenzivnoj, u nekim brojkama 80, a nekad i skoro pa 50/50. Pa ajde sad da mi normalni smrtnici znamo sta da vjerujemo? Cinjenica je da i pored toliko vakcinisanih ljudi dozivismo novi lockdown. Prvo u Holandiji sad i u Austriji. Kazu da treba booster, znaci 3 doza vakcine. Na ljeto su govorili nakon sto su brojke rasle gore da je deltavarianta kriva. Jednostavno tesko mi pada da vjerujem u to sve vise.
  -1 points
×
×
 • Create New...