Jump to content
FORUM

belamy

Član
 • Posts

  22
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by belamy

 1. https://www.biscani.net/bosanska-otoka-trenutno-500-migranata-na-granici-sa-usk-mjestani-u-strahu/ Nije tačno da su na granici, oni su u F BiH u bošnjačkim avlijama i na bošnjačkoj zemlji. Oni se ne istovaraju ni na granicu ni u RS već na teritoriju FBiH.
 2. Najzad...veceras ne ide Talgo. https://www.zfbh.ba/zfbih-poduzele-odgovarajuce-mjere-u-cilju-sprecavanja-sirenja-korona-virusa/?fbclid=IwAR38CX947SjjC3W3-jIEjcnDei2YG2-M75ALG7jPl8lepQcGwzTTUeKDo3A
 3. Ja cu opet isto, zar u ovoj drzavi ne postoji nikakav autoritete da zabrani Talgo voz na 15 dana zbog opasnosti sirenja virusa, ili se mozda ceka da ih se zarazi na stotine. Ko ce biti odgovoran Zeljenice F BiH ili Vlada F BiH.
 4. Meni je najveselije to sto je opća uzbuna, zabranjuju se skupovi, otkazuju škole i vrtići, a Talgo bez ikakvih problem dolazi ponovo od subote i dovozi svaku noc 100-200 potencijalnih nosilaca virusa zbijenih u mali prostor. Mislim da bi krizni štab trebao suspendovati Talgo jer za to sad imaju dobar razlog.
 5. http://www.uskinfo.ba/vijest/vlasti-u-tuzli-odbile-organizovati-smjestaj-migrantima/56651?fbclid=IwAR2apewL-ge0ACAwmbXtbSVzanV5CF_qo8enknqqUQAN7OQ-R1nOMdvpqKg http://www.biscani.ba/vijest/hvala-na-ponudi-imamo-unu-dovezli-hiljade-migranata-u-usk-a-sad-promovisu-novu-genijalnu-ponudu-za-krajisnike/56713 Je li se to samo meni cini da su ove dvije vijesti usko vezane ? Eto nama na vidiku Talgo linije da prebacuje i ove iz Tuzle.
 6. Niko nas ne j..e ni 2% (mislim na kanton) 🙄
 7. Svaku noc ih talgo vozom dodje 80-100, nekad i vise
 8. Ako se sjećate njima je dva puta bio zabranjen izlaz iz voza u Bihacu pa je voz stajao na stanici i nije htio krenuti nazad za Sarajevo sve dok oni nisu izasli. Čak su jednom poslali i drugi voz iz Sarajeva dok je ovaj prvi bio na stanici u Bihacu. To nije izlaz, samo suspenzija voza moze pomoci. https://www.klix.ba/vijesti/bih/policija-ne-dozvoljava-migrantima-da-se-iskrcaju-iz-talgo-voza-u-bihacu/181024022
 9. Oni mole boga da im se zabrani izlaz sve do Bihaca. Ja mislim da se ni željeznica tu ništa ne pita. Interes i Sarajeva i Banja Luke, pa ako hoćete i Tuzle i Doboja je da taj voz ide, jer se tako oni oslobađaju migranata, Sve je to politika,
 10. Vec pet - sest mjeseci svaku, ama bas svaku noc policija u Otoci vadi migrante sa voza i vraca ih na entitetsku liniju. Nije to samo dvije-tri noci. Ne moze policija blokirati Talgo to moze samo vlada i politika. Cuo sam od jednog prijatelja koji radi u direkciji zeljeznica da je vlada USK platila zeljeznicama odstete za onaj voz sto je bio blokiran u Bihacu strasnu cifru. Mora se naci nacin da se suspenduje talgo, samo ih to moze usporiti.
 11. Hvala Bogu da je neko i ovo spomenuo, pa svaku noc ih dolazi oko stotke talgo vozom. Taj voz je najveci problem trenutno, samo što to niko ne želi ili ne smije reći.
 12. Kao sto su neki vec rekli ja sam naveo samo cinjenice i ono sto vecina vec zna. Onaj ko moze i treba nesto poduzeti je drzava. Prvo treba maksimalno pokriti granicu sa Srbijom i Crnom Gorom to je ključ. Onda vrsiti readmisiju i vracati migrante u te zemlje. Da bi se smanjio pritisak na BIhac i usporio priliv migranata (kojih sada vise dolazi nego sto odlazi, na dnevnoj bazi) mora se suspendovati talgo voz na neko vrijeme jer im je to ocito sada glavna ruta i sa njim ih odjednom dođe dosta. Pa i Slovenija je suspenovala privremeno vozove sa Hrvatskom u vrijeme dok je bila tamo kriza. E sad drugi je par opanaka sto se to ne moze ili ne zeli uciniti nista od strane RS-a, Sarajeva, politike i slicnih. Kanton ne moze uciniti nista osim da mobilizira svoje pliticare na svim nivoima da traze da se pouzme nesto od konkretnih mjera.
 13. Tačno državne granice a ne kantonalne
 14. Nije to bas tako. MIgrante policija RS-a ne treba tjerati u USK jer oni i sami zele doci ovamo, dovoljno je da ih puste ili upute u pravom smjeru, oni sami dodju. A ne znam kako bi neko zabranio kod Otoke ili na bilo kojem drugom mjestu da ulaze u kanton, jedino da se podigne zica, vojska, policija, naprave granicni prijelazi, a to je nemoguce kao sto sam rekao. To bi bio drzavni udar i protivustavno djelovanje. Treba ovdje razumjeti dvije stvari jedna je da migranti zele doci ovamo ne treba ih niko tjerati u USK, a druga je da ih ne mozemo sprijeciti. Zakoni ne valjaju, granica je suplja, jednostavno sistem je nemocan.
 15. NIje to tako jednostavno... nije kanton drzava pa da ima granice, vojsku i slicne mehanizme... ne moze kanton cuvati granice u tom smislu... to je nemoguce... nema resurse a ni ovlasti (ustavne). Problem priliva migranata se ne rjesava na nasem kantonu.
 16. <Svaku noc ih talgo vozom dodje 50-100 nekad i vise. Svi se istovare na granici kantona a onda prolaze preko suma i brda do Bihaca..
 17. belamy

  Vlada USK

  "Vidiš li prijatelju ona tri čobana? Dokle god oni mogu da nadglasaju Sokrata i mene, ja u demokratiju ne vjerujem." (Platon, Atina 427-347 p.n.e.)
×
×
 • Create New...