Jump to content
FORUM

rucica1

Član
 • Content Count

  577
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

rucica1 last won the day on July 24

rucica1 had the most liked content!

Community Reputation

300 Excellent

About rucica1

 • Rank
  Forumaš

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. I za te koji svoje ime ilegalcima prodaoju trebalo bi dobru kaznu odvaliti, oduzeti dozvolu i zatvoriti prodavnice.Pa valjda i za takve imaju zakonske odredbe. Sta rade ti nasi inspektori?
 2. Sta misliet koliko selfis i slika od ovih prodavnica u Bihacu je u Grcku, Tursku, .. poslato. Za mnoge ( a pogotovo za krijumcare s ljudima) ovo ce se kao dobrodoslica protumaciti - sto ce naravno pojacati navalu nelegalaca. Zna li nas gradonacelnik i vlada US da je ovo znak za "bujrum u Bihac". Za te dozvole neko je sigurno dobro potkovan. Ovdje Suhru, i sve nadlezne treba na odgovornost pozvati. Ovo je velika neodgovornost prema gradjanima.
 3. Dragi nas @Krajisnik , evo samo ova zadnja recenica (20% drustva mrzi strance) za mene je od vece vaznosti ovaj ostatak od 80% koji strance ne mrzi. Vecina ovih mrzitelja (ponavljam vecina) su iz istocne Njemacke. Meni je vazniji zakon o strancima a njega su moje generacije, uz aktivna djelovanja sa sindikatima i drugim drustvenim organizacijama, kovale (nista nam poklonito nije - sve uz trud i zalaganja). Naravno da na tom polju uvijek dopunjavanja ima. Sigurnost gradjana u svim zemljama ugrozavaju ekonomske krize.Ako se u tom periodu ( mislim na ekonomsku krizu) na politickoj sceni nadju politicari, necu reci poput Hitlera ali radikalnog potencijala, onda je sigurnost svih gradjana jedne zemlje (bilo stranci ili domicili) ugrozena. Takodjer bih dodala da zivjeti i raditi van granica domovine, ne oduzima nam pravo dati svoj doprinos domovini(u pozitivnom smislu) - bilo to u materijalnom ili putem komunikacije, verbalnom smislu. Po pitanju nase djece - to je stvar shvatanja roditelja i njihovog odgoja i truda. Najveca mi je glupost, ako roditelj ima mogucnost , a ne upise svoje dijete u dopunsku skolu na maternjem jeziku.Kako i gdje ce ga koristiti je zavisno o okolnosti (mada ponekad kad vidim kako ih ili nas etiketirate, pomislim, ponekad je dobro da bas sve i ne razumijes ). P.S. Cem Özdemir (s njim iz licnog iskustva) teski licemjer a i zeleni dok je na celu stranke bio dosta s kursa skrenuse a i stranka oslabi.Sad se malo oporavljaju ( na komunalnim izborima) dosta gradjana su kaznene glasove kao bolju opciju namjesto radikalima dali njima.Koliko ce to znati opravdati ostaje da vidimo. Ako i dalje ovu invaziju po evropi (mislim na ilegalce) budu podrzavali mislim da veceg opravka njihove stranke nece biti.
 4. @Krajisnk, iz mog pedesotogodisnjeg (znaci pola stoljeca) iskustva, ne bih se sa tvojim postom slozila. Moje iskustvo bazira na aktivnom drustvenom zivotu u Njemackoj i nikad nisam osjetila da sam gradjanka treceg reda.Respekt i postovanje u drustvu treba zasluziti a to sta pojedinci misle, za mene nema neku posebnu relevantnost. Zivot, bez obzira u kojoj zemlji covjek zivio, je svakodnevna borba za bolje sutra.
 5. Globalizacija ima različite dimenzije poput komunikacijsko-tehničke, militantne, tehnološke, ekonomske, kulturne, građansko-društvene i radno-organizacijske. U svima njima zajednička je namjera sudionika tih strukura da slome jedinstvo nacionalne države i nacionalnog društva.[3] Kao najlukavija ideologija za stjecanje svjetske vlasti liberali su najduže opstali zahvaljujući tome što su njihovi javni ciljevi pozitivni i sukladni pozitivnoj tržišnoj selekciji prema sposobnostima, iako im je tajno djelovanje često potpuno suprotno, usmjereno izigravanju slobodne tržišne konkurencije i održavanju vlasti u rukama uske elite. Običaj modernih globalista je javno zagovarati jedno, a na tajnim sastancima raznih elitnih «klubova» koji uključuju državne funkcionare , poduzetnike, znanstvenike, bankare, novinare i ostale «uglednike», donositi suprotne dogovore o tom kome obavještajne službe trebaju dostavljati povjerljive podatke o potezima konkurencije, kome treba krasti takve podatke; kome treba pomoći, a kome uskratiti pomoć; koga državne inspekcijske službe trebaju zaobilaziti, a koga pojačano nadzirati; koje znanstvene projekte treba financirati, a koje kočiti; koga treba financirati, a koga ne; u kojim medijima se treba oglašavati, a u kojima ne; koga preko medija treba napadati, a koga hvaliti. Sve to suprotno je načelima slobodne tržišne konkurencije i predstavlja poništenje tržišnog mehanizma selekcije prema sposobnosti. Stvaranje svjetske financijske piramide moći je početkom 21. stoljeća prošireno na veći dio svijeta. Visokopozicionirani političari nastavljaju vladati sukladno prevladavajućim koncepcijama te ustraju u vjerovanju u univerzalnost sustava koji se predstavlja liberalnim/neoliberalnim. Većina njih, bez obzira je li lijeva ili desna opcija, primjenjuje i nudi iste recepte: deregulaciju, podređivanje tržišnim zakonima, prekomjerni produktivizam, denacionalizaciju. Uspostavljeno je stanje u kojem su najutjecajniji veliki dioničari najvećih svjetskih kompanija, a najveći dioničari u ovoj svjetskoj financijskoj piramidi ponekad nastoje uskladiti svoje interese na svjetskom nivou, ali se ponekad znaju i sukobiti, što se može primijetiti kroz valutne ratove između SAD-a, Kine, Rusije i Eurozone. Kako bi sve angloameričke, formalno samostalne banke i multinacionalne korporacije djelovale usklađeno razrađeni su detaljni strateški planovi borbe protiv konkurencije, a pojedini zadaci iz tih planova preneseni su na specijalizirane međunarodne organizacije kao što su MMF, WB , WTO i slične. Strateški cilj ove interesne skupine sastavljene od nekoliko stotina financijskih, trgovačkih i proizvođačkih obitelji je zadržati postojeće pozicije, spriječiti razvoj konkurenata, te po mogućnosti proširiti svoje pozicije.
 6. Dodaj na ovo i ove iz kantonalne vlade.
 7. PITANJE SMJEŠTAJA Novalić o migrantima: Federacija BiH spremna pomoći koliko god treba Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas sa šefom misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini i regionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Peterom Van der Auweaertom. Razgovarali su o aktuelnoj situaciji vezanoj za migracije u BiH, te eventualnim rješenjima za smještaj migranata upotrebom neperspektivne državne imovine, saopćeno je iz Vlade FBiH. "Federacija BiH spremna je pomoći koliko god treba, poštujući međunarodne standarde i ljudske norme, ali isključivo putem države Bosne i Hercegovine, jer kao entitet za to nemamo nadležnosti za te aktivnosti. Državi, u čijoj je to nadležnosti, pomoći ćemo koliko god treba", kazao premijer Novalić. Podsjetio da je Federacija BiH od početka uključena u aktivnosti vezane za pitanje migracija, te da je i dosad, putem države, obezbjeđivala smještaj. Početkom juna Vlada Federacije BiH je kroz transfere drugim nivoima vlasti, a provodeći jedan od zaključaka tematske sjednice Parlamenta Federacije BiH o pitanju migracija, izdvojila četiri miliona KM Unsko-sanskom kantonu. Van der Auweaert je zahvalio na dosadašnjim aktivnostima Vlade Federacije BiH, izmađu ostalog i za ustupanje na korištenje kasarne Ušivak i objekta Agrokomerca za smještaj migranata. Sastanku, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, prisustvovao je šef Federalnog operativnog štaba za pitanja migracija i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ovaj lupa ko Martin po diviziji. Kad svi znamo da je Unsko Sanski kanton, to jest Bihac i V.Kladusa na milost i nemilost ostavita.Da su se gradjani i opstine gusili, hranili ih, lijecil (sto i dalje cinimo) a Sarajevo ih uredno nama upucivalo. Kako ga nije sramota ovakve izjave davati.Narod dvije godine njihov kriminal trpi a on izjavljuje kako to drzava obezbjedjuje.Djubre jedno nesposobno treba te nogom iz te tvoje fotelje izbaciti.Parazitu lazljivi, nesposobni. Haram ti ta tvoja plata bila.Djubre i nezna ili nevidi koliko je samo zdravstvo US kantona stradalo a o ostalim gubitcima i stetama da se i ne govori. Hebo ga onaj ko ga za ministra postavi.
 8. KUDA DALJE? |Prodaju se objekti fabrike Bira u Bihaću, hiljade migranata žele izmjestiti van grada Foto: Armin Durgut/PIXSELL Više od hiljadu migranata moglo bi ostati bez smještaja i krova nad glavom ukoliko se uskoro pojave potencijalni kupci poslovnih objekata fabrike Bira u Bihaću. Naime, na internet oglasniku Olx kompanija Robot je objavila da se prodaju poslovni objekti površine 63.000 kvadratnih metara na adresi Jablanksa bb. Za Klix.ba su kazali da je tačno da su poslovni objekti na prodaju, ali da migranti trenutno koriste drugi dio prostora te da postoji opcija da oni tu i ostanu. Međutim, tu je i druga opcija - da ostanu bez smještaja. Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić za naš portal je kazao kako je upoznat da se objekti prodaju te naglasio da i Vlada USK zagovara premještanje migranata iz Bire i Mirala. Za to je, kao što je već poznato, izabrana lokacija Medenog Polja između Bihaća i Bosanskog Petrovca, čemu se protive vlasti iz entiteta RS. Na pitanje kako komentariše izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika, Kljajić kaže da je "Dodiku bolje da štiti istočne granice BiH gdje ulazi najviše migranata". "Medeno Polje za smještaj migranata bi bilo pravo rješenje i tu nema nikakav etnički ili drugi predznak", dodao je Kljajić. On je istakao i da se problem adekvatnog prihvatnog centra za veliki broj migranata treba riješiti što prije s obzirom na to da se približava i zima. Na područje Unsko-sanskog kantona, prema zvaničnim brojkama, dnevno pristiže između 100 i 200 novih migranata. Premijer USK Mustafa Ružnić je kazao da nema odgovarajućih lokacija u državnom vlasništvu te da Vlada USK zato ostaje pri stavu da bi najadekvatnije bilo izmještanje migranata iz Bire i Mirala na lokaciju u Medenom Polju. "Vučjak ionako nije dugoročno rješenje, jer nema podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM)", dodao je Ružnić.
 9. Opcija za komentare zatvorena. Da je otvorena vidio bi ti sta bi im se narod nagovorio ( ne samo nasi nego i austrijanci). Trebali bi im napisati da preko granice mogu preci samo ako ce ih sa sobom povesti - gamad . Damir Saračević (Linz) – predsjednik ove organizacije. Nemaju mail adresu ali ako je ovaj gospodin na feisbuku moglo bi mu se par poruka uputiti (ja nisam na feisu registrovana).
 10. Srbi najavili blokadu puteva Livno-Drvar i Bihać-Petrovac 15. Avgusta 2019. Sbi iz Federacije BiH neće dozvoliti proslavu dana kada su protjerani sa svojih ognjišta. Najvaljuju to iz Odbora za zaštituprava Srba u FBiH. Zato su najavili dvije blokade puteva, 13. i 14. septembra. Putevi Livno – Drvar, i Bihać-Petrovac biće blokirani ako HDZ Livanjskog kantona pokuša da organizuje proslavu, kako su nazvali, 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”. Za Srbe to su dani okupacije, jer su prije rata činili 97 odsto stanovništva u tim opštinama. Svakom pokušaju krojenja nove istorije, Srbi će se usprotiviti. “To smatramo uvredom i mi smo na Kordinaciji dogovorili da ćemo svim mogućim sredstvima da se suprodstavimo, što podrazumjevaju sva moguća sredstva, blokada puteva, poziv svim Srbima iz Drvara, Grahova, Glamoča, Petrovca da dođu i da fizički spriječimo ljude iz Livna da dođu i uđu u Drvar i da obilježavaju nekakvo slavlje koje bi prkosilo većinskom stanovništvu,“ reka je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. Ili odbrana ili nove izbjegličke kolone, treće opcije nema, kaže Radanović, ni kada je u pitanju plan za izmještanje migrana iz Bihaća u srpska povratnička sela. Vlada Unsko-sanskog kantona migrante želi da smjesti u petrovačko selo Medeno Polje, jer smatraju da je to jedino rješenje kako bi se Bihać oslobodio od migranskih centara. Takvom planu usprotivili su se i Srbi i Bošnjaci iz Bosanskog Petrovca. “Najava Vlade Unsko-sanskog kantona da će da premjesti migrante iz migranskih centara u Medeno Polje pored Petrovca bi značilo da se apsolutno svi mogu da sele iz Bosanskog Petrovca, i Srbi i Bošnjaci,“ kaže Radanović. Odbor za zaštitu prava Srba poziva sve Srbe iz Federacije BiH da na vrijeme zaštite svoju imovinu od eventualne zloupotrebe u projektu registracije nekretnina na području FBiH. Kancelarije za besplatnu pravnu pomoć otvorene su u Banjaluci, Istočnom Novom Sarajevu, Nevesinju, Zvorniku, Bijeljini i Mrkonjić Gradu. “Da tim putem aktivno učestvuju u postupku prijave svoje imovine, a samim tim i da zaštite svoje imovinsko pravne interese od eventualne zloupotrebe u pomenutom projektu registracije nekretnina na području FBiH,“ rekla je Ana Dursun, pravnik u Odboru za zaštitu prava Srba u FBiH. A, zloupotreba je itekako bilo. Srbima je i poslije rata otimana imovina, jer su opštinske vlasti upis u zemljišne knjige objavljivali na oglasnim tablama, a ne direktim kontaktima sa strankama, kao što je to slučaj u Republici Srpskoj. Oni koji žive u inostranstvu i koji nisu moglu u roku od 30 dana da vide oglas morali su da vode dugogodišnje sudske sporove kako bi dokazali, ili još dokazuju, da su vlasnici zemljišta ili nekretnina u FBiH. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da namjeru HDZ-a Livanjskog kantona da 13. septembra slavi navodno oslobođenje Drvara smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH. „Važno je podsjetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali da istjeraju Srbe sa vijekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vijekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gdje su oduvijek živjeli”, rekao je Dodik za. Srnu.Izvor: srna/atvbl ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Samo onako - da porucim. Dragi srbi, blokirajte granicne prelaze Srbije i Srbske (gdje nam izbjeglice trpaju) i svi gradjani Bihaca i V.Kladuse bit ce uz vas. Ako biscani i kladuscani budu u govnima tonuli, logicno je da ce te i vi s njima tonuti - zato pamet u glavu - ne dozvolite da vas Mile zavarava.
 11. Zasto?! Prije par mjeseci gledala sam reportazu koja je dobrim djelom u Spaniji snimata. Spanija je s izbjeglicama pretrpata. Jedni krstare po gradovima i bave se kradjom i prostitucijom tako da im je turizam prilicito opao.Drugi opet zive van grada na zapustenom i blatnjavom podrucju u kolibama koje su od pruca, kartona i najlona sklepali ( za usporedbu nas Vucjak je smjestaj sa 4 zvijezdice).Ovi sto tu zive (pretezno muskarci) rade na velikim farmama voca i povrca.Rade pod jako losim uslovima i bez adekvatne zastite.Mjesecno kazu da im,kad se odbije za hranu, oko 50€ ostane.Kad malo prikupe nakon 2-3 mjeseca to salju porodici. Produkte (voce i povrce) po vrlo niskim cijenama, otkupljuju veliki koncerni kao sto je Lidl, Kaufland, Aldi, ... . Mali farmeri propadaju jer nemogu u otkupnoj cijeni konkurisati. Organizacije za ljudska prava su EU-niji ukazivali na sve ove nepravilnosti ali nista protiv toga nije poduzeto.EU ne zeli da se ovim velikim koncernima zamjeri. Ja kad voce i povrce kupujem prvo gledam da li je porijeklo iz Spanije ako jeste u moju korpu ne ulazi. Na kraju reportaze naglasito je da ko god od kupaca njihove produkte kupuje s tim podrzava ovo robovlasnistvo tih ljudi. Prizori nacina zivota su bili grozni. Sad se u EU neke diskusije, da se odredjena prava svedu na razzinu EU, vode. EU kurvanjsaka posla.Nasi predstavnici kad snjima pricaju satrase se sa finocom (na racun gradjana) kako bi od njih koju pohvalu dobili a sa njima se ustvari treba argumentovano i samo sluzbenim jezikom pricati (bez smjeskanja). Ah, da ovo argumentovano to sam dosad samo kod ministrice zdravstva primjetila.
 12. Ovo se ni IOM-u niti nijednoj nevladinoj organizaciji nesmije u vlasnistvo dati - prodati. Za to moraju gradonacelnik i nadlezni vlade US-nskog kantona i te kako brigu povesti te dobro provjeriti kome ce se objekt prodati.Ako, kao predstavnici grada i kantona u tom zakazu i tako nesto dozvole, onda ih treba, ne samo iz njihovih fotelja otjerati, nego i na lomacu staviti.
 13. Potpisujem sve i jednu napisanu rijec.
 14. Naslovnica Bihać Dodik: Namjera Vlade USK-a da izmjesti migrante u Medeno Polje je dovršetak...Dodik: Namjera Vlade USK-a da izmjesti migrante u Medeno Polje je dovršetak etničkog čišćenja Srba na tim prostorima 14. Avgusta 2019. Govoreći o namjeri Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u selo Medeno Polje, Milorad Dodik je istakao da na to gleda kao na dovrsetak etnickog čišćenja Srba sa tih prostora. On je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti tome, te da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri opštine u FBiH. “Smatram da i bez najavljenih aktivnosti tamošnje vlade, oni nemaju i nisu imali osnovna prava koja naprimjer Republika Srpska garantuje Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti sa njima toga dana tamo, s namjerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana sa tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvijek živio i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti”, rekao je Dodik. Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je sve stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjskog kantona da proslave dan okupacije Drvara i namjere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u selo Medeno Polje. (klix.ba) _______________________________ I da se ovo djubre od covjeka ima obraza javljati i ko bajagi o necijoj ugrozenosti pricati. On, koji citavu drzavu i njene gradjane ugrozava. Umjesto da drzavne granice cuva, on o ugrozenosti srba prica. Treba mu migose po cijeloj srbskoj raspodjeliti pa da vide i on i njegov pajdo Vucic sta su svojim planovima napravili. Odbor za zastitu srba trebao je davno ovom smradu uputiti zahtjev o zastiti granice BiH. Ovo njihovo lici na - ti nas cuvaj a mi cemo srati gdje god stignemo.
×
×
 • Create New...