Jump to content
FORUM

fcol

Član
 • Posts

  3
 • Joined

 • Days Won

  1

fcol last won the day on November 20 2021

fcol had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

fcol's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Reacting Well Rare
 • One Month Later
 • Week One Done
 • First Post

Recent Badges

8

Reputation

 1. U praksi je vakcina ispitana, smrtnost je drastično pala, a većina onih koji se (upravo) bore za život nije bila vakcinisana (cca. 90%). Oni koji su bili vakcinisani, a bolnici su i imaju simptome, sada lakše izguraju. Obdukcije se itekako rade, ne kod svih. Testovi korelaciji sa epidemiološkim podacima, simptomima, nalazima i RTG slikom pluća su pouzdani. Nus pojave preboljelog covida su češće i teže, a teški nus efekti koji se povezuju sa vakcinacijom su jako, jako rijetki ali prisutni. To su samo moja zapažanja s posla u proteklih godinu i pol.
 2. Možda ti mogu odgovoriti na koje pitanje, ako ti šta znači, trenutno radim na jednom covid odjelu, nisam specijalist za zarazne bolesti i intenzivnu terapiju, diagnostičar sam (radiolog), nemoj me loviti za svaku riječ. Dosta je jasna razlika između lakšeg i težega oblika, ovako meni izgleda: Lakši pacijent nema toliko problema sa disanjem, ima blaže simptome prehlade, na plućima nema većih promjena, potreban je nadzor, malo ili ništa od potporne terapije kisikom, biva otpušten brzo i naruči ga se na kontrolu, nema većih poslejdica. Teži je ugrožen, više se muči prilikom disanja, tijelo ne dobva dovoljno kisika i treba mu potporna terapija, od različitih maski sa kisikom do intubacije, svakih 2 sata se uzima krv, gleda zasićenost kisikom i drugo, na plućima su promjene izrazitije, bakterije se nakaleme i druge komplikacije. Duže vremena provedu u bolnici, fizički su dosta satrani, psihički isto. Nakon bolnice jedni imaju trajne posljedice, drugi ne. Trenutno kod nas na odjelu su gotovo svi nevakcinisani, ima i nekoliko vakcinisanih (starijih 80+). Sad su iste brojke kao prošle godine u ovo vrijeme, ali sad nema većih ograničenja, da nema vakcine vjerovatno bi sad bilo puno gore, nadam se samo da neće sve otići u p.m. Oko organizacije života, testiranja, ograničavanja, zatvaranja, treba li, ne treba li, ne znam, prijateljima sam savjetovao da se vakcinišu i furaju dalje sa životom i drugim većim životnim problemima i uspjesima. Grunf je gore dobro napisao.
 3. Zdravo, odrastao sam uz ovu web stranicu, pa ću se uključiti malo u ovoj temi. U bližnjoj državi sam radio covid intenzivi cijeli drugi val epidemije i ostao iznenađen kako surovo covid uzima. Na hodniku odjela smo imali FFP2 maske, kada smo u sobama cijelu opremu, između soba i hodnika je polivinilna zavjesa, nisam se zarazio. To je što se tiče maski u mojoj praksi. Vakcinisao sam se 3. puta. Lijepo je vidjeti da na forumu preovladava zdrav razum sa nešto skepticizma i dosta humora 😂 Fuad Čolaković, dr (i ponosni ozimičan)
×
×
 • Create New...