Jump to content
FORUM

fcol

Član
 • Posts

  3
 • Joined

 • Days Won

  1

Everything posted by fcol

 1. U praksi je vakcina ispitana, smrtnost je drastično pala, a većina onih koji se (upravo) bore za život nije bila vakcinisana (cca. 90%). Oni koji su bili vakcinisani, a bolnici su i imaju simptome, sada lakše izguraju. Obdukcije se itekako rade, ne kod svih. Testovi korelaciji sa epidemiološkim podacima, simptomima, nalazima i RTG slikom pluća su pouzdani. Nus pojave preboljelog covida su češće i teže, a teški nus efekti koji se povezuju sa vakcinacijom su jako, jako rijetki ali prisutni. To su samo moja zapažanja s posla u proteklih godinu i pol.
 2. Možda ti mogu odgovoriti na koje pitanje, ako ti šta znači, trenutno radim na jednom covid odjelu, nisam specijalist za zarazne bolesti i intenzivnu terapiju, diagnostičar sam (radiolog), nemoj me loviti za svaku riječ. Dosta je jasna razlika između lakšeg i težega oblika, ovako meni izgleda: Lakši pacijent nema toliko problema sa disanjem, ima blaže simptome prehlade, na plućima nema većih promjena, potreban je nadzor, malo ili ništa od potporne terapije kisikom, biva otpušten brzo i naruči ga se na kontrolu, nema većih poslejdica. Teži je ugrožen, više se muči prilikom disanja, tijelo ne dobva dovoljno kisika i treba mu potporna terapija, od različitih maski sa kisikom do intubacije, svakih 2 sata se uzima krv, gleda zasićenost kisikom i drugo, na plućima su promjene izrazitije, bakterije se nakaleme i druge komplikacije. Duže vremena provedu u bolnici, fizički su dosta satrani, psihički isto. Nakon bolnice jedni imaju trajne posljedice, drugi ne. Trenutno kod nas na odjelu su gotovo svi nevakcinisani, ima i nekoliko vakcinisanih (starijih 80+). Sad su iste brojke kao prošle godine u ovo vrijeme, ali sad nema većih ograničenja, da nema vakcine vjerovatno bi sad bilo puno gore, nadam se samo da neće sve otići u p.m. Oko organizacije života, testiranja, ograničavanja, zatvaranja, treba li, ne treba li, ne znam, prijateljima sam savjetovao da se vakcinišu i furaju dalje sa životom i drugim većim životnim problemima i uspjesima. Grunf je gore dobro napisao.
 3. Zdravo, odrastao sam uz ovu web stranicu, pa ću se uključiti malo u ovoj temi. U bližnjoj državi sam radio covid intenzivi cijeli drugi val epidemije i ostao iznenađen kako surovo covid uzima. Na hodniku odjela smo imali FFP2 maske, kada smo u sobama cijelu opremu, između soba i hodnika je polivinilna zavjesa, nisam se zarazio. To je što se tiče maski u mojoj praksi. Vakcinisao sam se 3. puta. Lijepo je vidjeti da na forumu preovladava zdrav razum sa nešto skepticizma i dosta humora 😂 Fuad Čolaković, dr (i ponosni ozimičan)
×
×
 • Create New...