Jump to content
FORUM

Vjerovali ili ne - zanimljivosti


dobri duh

Recommended Posts

Najviši čovjek na svijetu:Nosio je cipele broj 110 i bio visok 2,7 metara

Najviši čovjek na svijetu: Nosio je cipele broj 110 i bio visok 2,7 metara

Robert Wadlow rodio se 22. veljače 1918. godine s gotovo četiri kilograma, a ubrzo nakon toga počeo je rasti nevjerojatnom brzinom pa je već sa šest mjeseci težio 13,5 kilograma što je duplo više od normalne težine djece njegove dobi.

Kao petogodišnjak u dječjem vrtiću nosio je odjeću veličinom prikladnu za 17-godišnjeg mladića. Samo tri godine poslije, Wadlow je dosegao visinu od gotovo dva metra, odnosno bio je visok 1,87 metara, a težak 90,7 kilograma. S deset godina je nosio cipele veličine 53, dok mu je na kraju noga stala u cipelu broj 110. Svaki par cipela morao je plaćati po 100 dolara!

Kad je Robertu bilo 12 godina saznao je da ima hiperaktivnu hipofizu zbog čega je rastao nevjerojatnom brzinom. Godinu dana kasnije krenuo je na izviđače, pa su mu morali izraditi prilagođenu uniformu, vreću za spavanje i šator. Wadlow je u to vrijeme konzumirao čak pet puta više hrane nego njegovi vršnjaci.  

On je bio najstariji od petero djece. Svi članovi njegove obitelji bili su normalne visine i tjelesne strukture. Kao mladić morao je šivati odjeću, a za jedno njegovo odijelo potrošilo bi se po tri puta više tkanine nego za odijelo normalne veličine. 

S devetnaest godina je i službeno postao najvišim čovjekom na svijetu s 2,59 metara. 

Bio je poznat kao „nježni div“, a novac je zarađivao javnim nastupima. Prilikom jednog radijskog razgovora, novinar ga je upitao ljuti li se kada u njega ljudi 'zure', na što je on samo mirno odgovorio: „Ne, i ja njih pogledam“. 

Umro je u snu s 22 godine, 15. srpnja 1940., i to od infekcije stopala. Tad je težio 222,26 kilograma, a bio je visok 2,7 metara.

Lijes mu je bio težak 453 kilograma, a sahranjen je u rodnom gradu Altonu u Illinoisu u SAD-u. Obitelj je odlučila većinu njegovih stvari uništiti, strahujući da se ne bi prikupljala i prikazivala kao uspomena na „čudnog lika“

https://www.youtube.com/watch?v=5McWw03Ryrs

http://www.express.hr/drustvo/najvisi-covjek-na-svijetu-nosio-je-cipele-broj-110-i-bio-visok-27-metara-2093?utm_medium=Status&utm_source=Facebook&utm_content=2093&utm_campaign=24sata+Facebook+status#

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

KATAKLIZMA IZ SVEMIRA

PROROCI

OPET JAŠU: 23. rujna novi smak svijeta, čak ŠEST ASTEROIDA udara u Zemlju!

asteroid

Teoretičari zavjera tvrde da će šest ogromnih asteroida, koji se kreću prema Zemlji, udariti između 21. i 28., a najvjerojatnije 23. rujna. Pristaše ovih ideja smatraju da će svemirska stijena promjera 2,5 kilometara udariti u Portoriko, a to bi po nekim pravilima moralo prouzročiti kataklizmu svjetskih razmjera.

Oni čak i tvrde su dokaze za to pronašli i u Bibliji, odnosno biblijskom kodu.

 

 

U prilog tome ide činjenica što se taj datum poklapa s jednim od ”krvavih mjeseca”, četvrtim koji se dogodio u posljednjih godinu i pol dana.

Izvjesni Efrain Rodriguez, jedan od samozvanih proroka, kaže da je poslao upozorenje na adresu NASA-e nakon što ga je pogodila poruka direktno od Boga.

NASA odlučno opovrgava “proroka”

NASA se po pravilu oglašava kad god su u pitanju ovakve crne prognoze koje su vezane za kataklizme iz svemira, kako bi smirila one koji vjeruju u samozvane proroke.

No, sada se oglasio Paul Chodas, voditelj NASA-inog progama za objekte u blizini Zemlje, koja bi nas u nekom trenutku mogli ugroziti.

“Ne postoje dokazi da se asteroid ili bilo koje drugo nebesko tijelo nalaze na putanji udara u Zemlju”, rekao je.

Ukoliko baš želite vidjeti kako izgleda prognoza ”proroka” Rodrigueza, koji nakon udara asteroida ”vidi” cunamije i potrese, pogledajte film u nastavku:

http://net.hr/webcafe/planet-x/proroci-opet-jasu-23-rujna-novi-smak-svijeta-cak-sest-asteroida-udara-u-zemlju/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

DA VAM SE KRV ZALEDI : Rusi isprobali novo oružje u Siriji nad ISIL-om

Ovo oružje sravni grad za 6 sekundi. Amerika je bila jako iznenađeni kada su vidjeli dejstvo ovog oružja u Siriji. Ovo oružje je upotrjebljeno sa minimalim punjenjem prema položajima ISIL-a. Mi smo u zadnjih nekoliko godina mirovali i samo smo se vojnoj industriji posvetili, znali smo da će doći ovaj trenutak kada će biti naši interesi ... The post (VIDEO) DA VAM SE KRV ZALEDI : Rusi isprobali novo oružje u Siriji nad ISIL-om

Edited by dobri duh
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

U Turskoj otvoren treći most koji spaja Aziju i Evropu

U Istambulu  je svečano otvoren i u promet pušten treći most preko Bosfora "Yavuz Sultan Selim", nazvan po osmanskom sultanu iz 16. vijeka, kojim su treći put povezane Evropa i Azija.

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovali su predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim, brojni turski ministri, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, zamjenik premijera Srbije Rasim Ljajić, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci, bugarski premijer Bojko Borisov te brojni drugi svjetski zvaničnici.

Po turskim zvaničnicima, "to je najduži viseći most sa željezničkim sistemom na svijetu". Dug je 1,4 kilometra, širok 59 metara i imat će osam prometnih traka i dvosmjernu željezničku prugu. Gradnja je koštala 900 miliona eura. Piloni mosta visoki su 323 metra što ih stavlja u rang s Eiffelovim tornjem (324 metra).

Most bi trebao smanjiti prometnu gužvu u Istanbulu i ublažiti problem s onečišćenjem zraka.

Dnevno će ga prelaziti 135.000 automobila. Mostarina za automobile koji će prelaziti s evropske na azijsku stranu iznosit će 9,90 turskih lira (tri eura), a u obrnutom smjeru neće se naplaćivati.

most-na-bosforu-turska-javuz-sultan-selim-foto-anadolija-1472231504-978793.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dosadio mu život, želi da umre: Indonežanin tvrdi da ima 145 godina

Samo želim da umrem, rekao je Indonežanin koji tvrdi da ima 145 godina. Ako je suditi po ličnoj karti Mbah Gotho iz Sragena u centralnoj Javi rođen je 31. decembra 1870. godine.

Lokalni zvaničnici kažu da su bili u stanju potvrditi da je Gotho zaista rođen tog datuma, no čeka se neovisna međunarodna potvrda titule najstarijeg čovjeka na svijetu.

Uprkos nevjerovatnoj dugovječnosti, Mbah Gotho kaže da ima malo želje da ostane u životu.

"Jedino što želim je da umrem", rekao je lokalnim medijima ove nedelje.

Nadživio je desetoro braće i sestara, četiri žene, čak i svoju djecu. Njegovi najbliži rođaci su unuci, praunuci i prapraunuci. Jedan od unuka rekao je da se njegov deda priprema za smrt još od kad je napunio 122 godine. Čak je kupio grobnicu u blizini grobova svoje djece i 1992. napravio nadgrobni spomenik..

Članovi porodice kažu da Mbah Gotho sada provodi većinu svog vremena sjedeći i slušajući radio jer mu je vid oslabio da gleda televiziju.

Upitan šta je tajna njegove dugovječnosti Mbah Gotho je odgovorio "recept je samo strpljenje". Ipak, još uvijek neće biti upisan u knjigu rekorda gdje počasno mjesto zauzima Francuskinja Jeanne Calment koja 1997. umrla s 122 godine.

metuzalem-1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bijesni otac bagerom demolirao kćerkin automobil

 

Snimak na kojem čovjek malim bagerom prevrće crveni Audi i potpuno ga uništava preplavila je društvene mreže, a na Facebook ju je postavio Mike Card, bijesni tata koji je na ovaj način odlučio kazniti svoju kćer.

Uz video, bijesni je otac objavio i poruku da “tata nije sretan”, ali nije davao daljnja objašnjenja ovog nesvakidašnjeg poteza. Ipak, u mnoštvu komentara ispod videa pojavila se informacija da je on uhvatio svoju kćer u autu s mladićem i kako je “radila nešto što nije smjela raditi”.

Crveni “audi” je nakon tatinog ispada potpuno uništen, a u gomili reakcija ispod videa mnogi su osudili ovaj potez, mnogi se i nasmijali, a neki su slali upite o djelovima motora koji su eventualno očuvani za prodaju.

 

bager-auto_680_368_s_c1 (1).jpg

Link to comment
Share on other sites

Šestorke u Adis Abebi

Lokalni mediji su javili kako je 30-godišnja žena carskim rezom rodila tri dječaka i tri djevojčice. Bebe su teške između 700 i 980 grama i u dobrom su stanju. U dobrom stanju nalazi se i majka. Bebe su rođene u bolnici Tikur Anbessa, u Addis Ababi. Prema podacima bolnice prije tri mjeseca rođene su petorke. Pojedini mediji navode kako je ovo prvi put da su šestorke rođene u Etiopiji.

U Alžirskoj bolnici rođene šestorke – sve djevojčice! Alžirskom paru liječnici su prognozirali da nikada neće imati djecu, a dobili su šest prekrasnih djevojčica. “Mama i bebe su dobro” rekao je ravnatelj bolnice u Koubu.

 Talijanka rodila šestorke

30-godišnja Talijanka je rodila četiri djevojčice i dva dječaka, a sva su djeca zdrava.

NAPULJ – Tridesetogodišnja žena rodila je šestorke u južnom talijanskom gradu Beneventu, oko 50 kilometara sjeveroistočno od Napulja, javili su lokalni mediji. Novorođenčad – četiri djevojčice i dva dječaka – teški su između 610 i 800 grama i zdravi su, rekli su liječnici. Rođenje šestorki nije često u Italiji gdje je posljednji slučaj dolaska na svijet šestorki zabilježen prije 13 godina. Nije objavljeno jesu li djeca začeta prirodnim putem ili medicinski potpomognutom oplodnjom.

BEBE.jpg

VIDEO: Ovo je najjeftiniji svjetski automobil

Indija je druga najmnogoljudnija zemlja svijeta, ali i država u kojoj je mnogo siromašnih. Drugim riječima, idealno tržište za prodaju jeftinih proizvoda.

Za razliku od Kine, gdje su u transportu dominirali bicikli, osnovno prijevozno sredstvo u Indiji su mopedi i mali motocikli. To je omogućilo indijskoj kompaniji Bajaj da postane najveći svjetski prozvođač motocikala s čak četiri miliona jedinica godišnje!

Na osnovu iskustva s dvotočkašima, Bajaj je odlučio Indijcima ponuditi najjeftiniji svjetski automobil koji se na matičnom tržištu prodaje pod oznakom RE60, dok izvozne verzije nose ime Qute.

Zbog spartanske opreme neki Bajaj Qute svrstavaju u “četverocikle”, ali takva ocjena je pretjerana. Qute je pravi automobil dužine 2752 mm koji, i pored širine od svega 1312 mm, nudi prostor za smještaj četiri osobe.

Nema klasičnih prozora, vrata su od plastike, svi spojevi i varovi su vidljivi golim okom, automobil(čić) se kotrlja na minijaturnim 12-colskim točkovima. Sjedala su montirana na primitivni cjevasti okvir, samo vozačko se može pomjerati po dužini, nema naslona za glavu…

Postoje dva minijaturna prtljažnika – naprijed (kapacitet 60 litara) i nazad (44 litra). Kuriozitet: Rezervni točak smješten je ispred nogu suvozača! U opremu je uključen i moderni audio MP3 sistem smogućnošću reprodukovanja sadržaja s USB-a i SD kartice.

Iskustva u proizvodnji motocikala Bajaj je prenio na Qute pa minijaturni automobil pokreće jednocilindarski motor zapremine 216 kubika koji je smješten iza zadnje klupe. Razvija 13 KS i Quteu omogućava postizanje maksimalne brzine 70 km/h uz prosječnupotrošnju od tri litra na 100 km.

Za prijenos snage na zadnje točkove zadužen je motociklčistički sekvencijalni 5-stepeni mjenjač, piše portal Autosnova.com.

Šlag dolazi na kraju; U Indiji Bajaj Qute košta oko 3.300 KM što ga čini najjeftinijim svjetskim automobilom. Ovih dana počela je prodaja u Rusiji i Turskoj gdje – opterećen dažbinama i maržom uvoznika – i nije baš tako jeftin.

Link to comment
Share on other sites

Napravio bicikl težak 940 kilograma

 

Koristeći ogromne traktorske gume i čelik sa otpada, jedan Nijemac je napravio bicikl težak 940 kilograma da bi postigao svjetski rekord.

Bicikl Franka Dozea je već prevazišao Ginisov svjetski rekord najtežeg bicikla koji može i da se vozi. Za sada rekord drži težak 860 kilograma.

Doze planira da ove nedjelje dogradi svoju konstrukciju da bi bila teška 1.200 kilograma.

Potom će pokušati da njime u subotu prevali 200 metara, potrebnih za rekord.

“Želim četvorocifrenu težinu”, rekao je 49-godišnjak iz Ščezvig-Holštajna, prenijela je njemačka agencija DPA.

Doze gradi svoj bicikl od marta ove godine. Postavio je pneumatike prečnika 153 centimetra i navodno se pokazalo da ih je iznenađujuće lako voziti.

“To je senzacionalan bicikl”, kaže njegova supruga Astrid.

 

bicikl-2--640x360.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ima 99 godina i još uvjek radi kao sekretar u školi

Elizabet Dejvis iz SAD ima 99 godina ujedno ova žena slavi 80 godina radnog staža radeći kao sekretar u jednoj srednjoj školi u američkoj državi Indijana!....

Što je još čudnije ova vremešna ali vitalni sekretar još uvjek ne planira da ode u penziju.

U razgovoru za američke tv medije Elizabet kaže da je daleke 1936. godine počela da radi u Akademiji "Kalver", gimnaziji u istoimenom gradu u Indijani, jer posle završene srednje škole nije imala dovoljno novca da upiše univerzitet.

Kao i prvih dana kada je imala svoju malu kancelariju, Elizabet Dejvis i danas koristi pisaću mašinu i piše naliv-perom dok obavlja svoje svakodnevne poslove.

"Nisam planirala da ovde budem toliko dugo, a za to vreme bilo je mnogo promjena, ali mogu da uradim sve što mi je potrebno i na pisaćoj mašini", objasnila je gospođa Dejvis zašto nikada nije prešla na kompjuter. Uz to, ona upozorava da je uvjek dobro sačuvati papirne kopije svih dokumenata.

Elizabet Dejvis obožava svoj posao i svakodnevno dolazi da radi u školi, a to joj pomaže da prevaziđe usamljenost, otkako je njen suprug preminuo 2004. godine.

"Srećna sam, jer otkako mi je suprug preminuo, kod kuće sam sama, ali preko dana sam u školi, okružena ljudima i oni kažu da dobro radim", rekla je gospođa Dejvis.

Živi potpuno samostalno u svojoj kući, a do posla i nazad svakog dana vozi je koleginica iz komšiluka, jer kaže da je prestala da vozi pošto "nije baš bezbedno da sama izađe na put".

Elizabet-Dejvis-99-godina.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Kako u BiH naplatiti odštetu nakon nasrtaja psa lutalice

Psi-696x456.jpg

Građani u BiH uglavnom nisu dovoljno informisani o svojim pravima i mogućnostima naplate odštete od države ukoliko ih nije zaštitila ili je nedovoljno preventivno djelovala u pojedinim slučajevima.

U razgovoru za Fokus.ba pravni ekspert iz Sarajeva koji je želio ostati anoniman objašnjava da je od lokalnih vlasti u BiH moguće naplatiti odštetu ne samo nakon ujeda psa lutalice, već i zbog samog nasrtaja psa lutalice, ukoliko ne dođe do fizičkih povreda ali osoba pretrpi psihičku traumu.

“Svega jedan posto građana koji pretrpe ujed psa lutalice pokrenu pravni postupak. Dakle, to učini svaki stoti građanin. Razlog za to uglavnom je činjenica da ljudi ne znaju da mogu pokrenuti pravni postupak”, istakao je naš sagovornik.

Nakon što je zakonskom regulativom u BiH zabranjena eutanazija životinja i budući da lokalne vlasti uglavnom nisu osnovale azile za pse kako je to istom regulativnom naloženo, u brojnim bh. gradovima pojavio se problem pasa lutalica.

“Na taj način zapravo se izvodi odgovornost države u cijelom ovom slučaju. Lokalne vlasti su bile obavezne da osnuju azile i sklone sve pse sa ulice, ali nisu to uradili. Stoga, šta prvo treba da uradi neko koga je ujeo pas? Naravno, javiti se u hitnu pomoć. Ali je veoma bitno da zatraži da se to dokumentuje. Sljedeći korak je obavijestiti policiju”, objasnio je ovaj pravni ekspert.

Zahvaljujući ovim koracima i prikupljenim podacima moguće je pokrenuti postupak za nadoknadu štete.

“Prvo se podnosi zahtjev za mirno rješavanje spora prema općini ili kantonu. Sasvim je svejedno prema kojem nivou se podnosi, jer oni svi solidarno, odnosno zajednički odgovaraju. U roku od osam dana lokalne službe su dužne da se izjasne o mirnom rješavanju spora. Ako odbiju ili se ogluše, onda slijedi naredni korak, jer su se stekli uslovi za pokretanje parničnog postupka pred nadležnim sudom. Tu se prezentuju svi oni dokazi. Ne bi bilo loše obezbjediti i jednog svjedoka, ako ga je bilo prilikom ujeda psa. U cijelom postupku slijedi medicinsko vještačenje kao i određivanje psihičkog stanja kako bi se mogla tražiti naknada za duševne bolove”, kazao je naš sagovornik.

U većini dosadašnjih sudskih postupaka u BiH građani su uspjeli naplatiti odštetu. Građani koji ne uspiju u tome najčešće nisu podnijeli kompletnu dokumentaciju ili su zakasnili predati dokumentaciju u zakonskom roku.

“Građani najčešće uspiju naplatiti između 4.000 i 5.000 KM. Sve zavisi od stepena povrede ili pretrpljene traume”, zaključio je ovaj pravni ekspert u razgovoru za Fokus.ba.

http://www.fokus.ba/vijesti/bih/kako-u-bih-naplatiti-odstetu-nakon-nasrtaja-psa-lutalice/535976/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

BiH među najzagađenijim evropskim zemljama

Udruženje The Eco Experts iz Londona objavilo je izveštaj o ekologiji

koji obuhvata 135 zemalja sveta.

Izveštaj je izrađen na osnovu pet faktora:

-energetska potrošnja po glavi stanovnika,

-emisije CO2,

-nivo zagađenja vazduha,

-smrtni slučajevi kao posledica zagađenja vazduha i

-proizvodnja obnovljive energije.

U ovom izveštaju među najtoksičnijim zemlja Evrope nalaze se

Bosna i Hercegovina, Luksemburg i Bugarska.

Kada je reč o najmanje zagađenim zemljama, u vrhu su Kenija, Mozambik i Etiopija.

 

https://www.energetskiportal.rs/bih-medu-najzagadenijim-evropskim-zemljama/

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 years later...

Šta ti misliš o ovome ? Uključi se u diskusiju...

Napiši svoje mišljenje, a kasnije završi svoju registraciju profila. Ako već imate profil, loguj se klikom "ovdje" da bi nastavili komentarati sa postojećim profilom.

Guest
Šta ti je na umu ? Odgovori...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...