Jump to content
FORUM

Vlada USK


Vywegh

Recommended Posts

Mnogima je  bilo neophodno izvaditi  nova dokumenta, LK, cips, registrovati auto itd, valjda sad neće biti ogromnih gužvi po ovakvim vrućinama

 

Vlada USK i Sindikat policije postigli Sporazum

Prekinut štrajk, policija počela s radom

Vlada USK i Sindikat policije MUP-a USK potpisali su, danas u Bihaću, Sporazum o zamrzavanju štrajka. Policija je odmah počela sa radom, a rad će biti organizovan prekovremeno, saopštili su Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata i mr. Senad Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Vlade USK.

Nakon potpisivanja sporazuma, premijer Kantona mr.sci. Izudin Saračević i resorni ministri: finansija, obrazovanja, MUP-a i pravosuđa održali su zajednički sastanak sa predstavnicima sindikata svih budžetskih korisnika.

Predstavnici sindikata informisani su da će sredstva iz kratkoročnog kredita, u iznosu od sedam miliona KM, sutra biti operativna i da će već sutra započeti isplate dijela zatečenih dugovanja. Konkretno, bit će isplaćeno šest naknada za topli obrok za period oktobar 2014. – mart 2015. godine, potom naknade za prevoz za 2014. godinu, a nakon toga slijedi isplata plaća za maj. 
Premijer Saračević naglasio je, u razgovoru sa predstavnicima sindikata, da sredstva iz dugoročnog kredita u iznosu 16,5 miliona, ostaju namijenjena za pokrivanje zatečenog deficita i da će tu prioritet za isplate naknada imati pripadnici boračkih populacija i socijalna davanja.
Razgovori sa sindikatima bit će nastavljeni kako bi se zajednički definisala moguća rješenja za uštede i prevazilaženje finansijske krize na području USK, dogovoreno je na današnjem sastanku.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

ucesce-poslanika-2015.PNG

 

 

 

Znam da ovo nije Vlada nego Skupština USK-a, pa možemo temu promijeniti na Vlada i Skupština USK.

Obzirom da su za ove ljude (u Skupštini) glasali građani kantona, nije na odmet znati

 

 

Skupština USK-a, od početka rada u sadašnjem sastavu, održala je 15 zasjedanja, od čega su na njih 7 bili prisutni svi poslanici.

Najviše poslaničkih pitanja i inicijativa, u posmatranom periodu, postavili su ili pokrenuli poslanici:

 • Željko Mirković SDP - (14),

 • Kenan Keserović DNZ - (12),

 • Farko Hodža Hodžić DF - (11),

 • Mirvet Beganović LS BiH - (10),

 • Amir Murić SDP - (10),

 • Albin Muslić SDP - (9).

Nijedno pitanje ni inicijativu nisu postavili poslanici:

 • Safet Veladžić ASDA,

 • Munir Duraković ASDA,

 • Nijaz Hušić SDA,

 • Mehmed Mahmić SDA. 

 

Poslanici koj su diskutovali po najvećem broju tačaka dnevnog reda, u posmatranom periodu, su:

 • Mirvet Beganović LS BiH - (36),

 • Farko Hodža Hodžić DF - (29),

 • Amir Murić SDP - (26), Željko Mirković SDP - (23),

 • Sanel Mahić SDA - (20), Kenan Keserović DNZ - (19).

 

 

Prema izvještaju Centra civilnih inicijativa, koji vrši monitoring rada Skupštine USK, 24 poslanika prisustvovalo je svim zasjedanjima Skupštine, 5 poslanika nije prisustvovalo jednom od 15 održanih zasjedanja, a 2 poslanika nisu prisustvovali na dva od 15 održanih zasjedanja.

 

Najviše izostanaka sa sjednica napravili su:

 • Albin Muslić SDP - (3),

 • Sanil Hasić DF - (2),

 • Merisa Šušić SBB - (2) i

 • Ahmet Egrlić SDA - (1).

 

 

 

Edited by katarina
Link to comment
Share on other sites

 • dobri duh featured, unfeatured, pinned and unpinned this topic

Osam od 30 poslanika koji su bili aktivni u ovom periodu je profesionalizovalo svoj status u Skupštini, tj. imali su status zaposlenih i primali punu platu po ovom osnovu.

 

 

 

 

To su: Nijaz Hušić (SDA),Safet Veladžić (ASDA), Nisvet Jusić (SDA), Asmir Ćufurović (SDA), Ekrem Prošić (DF), Merisa Šušić (SBB), Admir Mušanović (SBB) i Kenan Keserović (DNZ). 6 poslanika Skupštine USK su delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH. 22 poslanika Skupštine USK primaju paušal koji iznosi 2000,00 KM.

Osnovna plata poslanika u Skupštini USK utvrđuje se množenjem osnovice za plaću sa utvrđenim koeficijentom platnog razreda. Koeficijent za utvrđivanje plata kod poslanika iznosi 13,50. Poslanicima koji nisu u stalnom radu u Skupštini Kantona pripda pravo na mjesečnu novčanu naknadu (paušal) u iznosu od 2.000,00 KM.

Kod obračuna plate predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg koriste se sljedeći koeficijenti:

 • Predsjedavajući Skupštine 20,00
 • Zamjenici predsjedavajućeg Skupštine- 15,00

Predsjednik u skupštiniskim radnim tijelima ima naknadu od 200,00 KM po održanoj sjednici, dok članovi za rad u skupštinskim radnim tijelima, imaju naknadu u iznosu od 150,00 KM po održanoj sjednici.

U Skupštini USK se dodatno plaća skupštinsko zasjedanje, koje po sjednici iznosi:

 • Predsjedavajući Skupštine 200,00 KM
 • Zamjenici predsjedavajućeg Skupštine -150,00 KM
 • Poslanici Skupštine u USK- 150,00 KM

Pored navedenog poslanici Skupštine USK imaju pravo i na :

 • putne troškove za prisustvo na sjednici Skupštine, radnih tijela i Kolegija Skupštine
 • naknade za korištenje godišnjeg odmora,
 • regres za godišnji odmor,
 • naknadu za ishranu za vrijeme rada,
 • naknadu za slučaj povrede na radu,
 • pravo na otpremninu i
 • naknadu za slučaj smrti.

 

– U skladu sa opredjeljenjem Vlade USK u vezi sa uštedama, od oktobra mjeseca, iznos plata i primanja će biti  umanjen, a nakon što je usvojen Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Unsko-sanskog kantona. Ovo je dobar primjer ispunjena obećanja iz ekspozea premijeru USK Izudina Saračevića. U zadnjem kvartalu 2015. godine, poslanici Skupštine USK, kao i premijer i ministri u Vladi USK će imati manja primanja, a u skladu sa socijalnom situacijom i u USK i u BiH uopšte. Ovo je pozitivan iskorak aktuelne vlasti, stoji u izvještaju Centra civilnih inicijativa, koji vrši monitoring rada Skupštine USK.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...
 • 11 months later...

Kako se i očekivalo do rekonstrukcije Vlade Unsko sanskog kantona doći će danas.

Tokom narednih sati biće sazvana vanredna sjednica Skupštine USK-a na kojoj će biti izvršene kadrovske promjene, saznaje Biscani.net portal.

Kako saznaje Biscani.net portal iz svojih izvora, u Vladu će biti imenovana četiri nova ministra.

http://www.biscani.net/danas-rekonstrukcija-vlade-usk-tokom-narednih-sati-bice-sazvana-vanredna-sjednica-skupstine-usk/

 

.....Čujem da će jedan od ministara koji će "frcati" biti Dženis Šabulić, onaj što ga Aida apotekarka isprozivala ...

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, saco said:

Pa po dosadasnjem ponasanju i ako je istina mali dio onog sto mediji pisu neka frca nije mu tu ni mjesto, bez obzira ko bio

Što je najžalosnije, ne frcaju taj i drugi zbog toga što mediji pišu o njima, već su novi u igri i nove podjele kako bi zadovoljili većinu u Skupštini, odnosno preko 16 ruku. U toj novoj kombinaciji većine u Skupštini rezultiraju promjenama u ministarskim foteljama u Vladi USK, a isto tako i promjene u direktorskim foteljama u preduzećima koja su u nadležnosti kantona....

Znaš kako to biva kada se sastanu i skontaju da imaju 16 u Skupštini USK, onda tebi ovo, meni ovo, njemu ovo ... i kada se dogovore ide u proceduru... eto DF navodno nije u igri zbog zabrane Centrale, vidjet ćemo je li SDP ostao u igri za poziciju.

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, saco said:

Na zalost ne trebamo vise sposobne vec samo podobne, problem cijele drzave na svim nivoima vlasti

Znaš kako ja zamišljam funkcioniranje svih garnitura do sada kada je u pitanju Premijer i resorni ministri.

Danima i mjesecima se bore da dođu na poziciju i kada to ostvare kroz dogovore, tada od prvog dana na poslu gledaju kako da ostanu tu, jer već tada već novi ljudi, novi pregovori odmah djeluju na terenu kako da se ti isti smijene, i njihov posao 97% je rad kako da ostanu na poziciji što duže, a preostalih 3% je posao oko donošenje (ne)kvalitetnih Zakona i reformi...

Znači tapkamo u mjestu, a mladi se iseljavaju iz našeg kantona, iz naše Bosne i Hercegovine...

Link to comment
Share on other sites

Navodno je sve dogovoreno oko rekonstrukcije, ali im se "otima" nešto Dženis Šabulić... tako da nije danas održana Skupština USK, da li ovo ima smisla ?

Ima li neko informaciju više ?

Protekle sedmice, mediji u Krajini su najavljivali rekonostrukciju Vlade USK koja je bila najavljena i prilikom samog imenovanja trenutne Vlade USK. Tada je trenutna Vlada imenovana i nazvana privremenim rješenjem, popularno su u medijima podršku ovoj Vladi nazivali manjinskom.

Najavljen je ulazak SDP-a i DF-a, koji bi zajedno sa dosadašnjim partnerima SDA i SBB činili novi, a djelimično i stari sastav vlasti u Krajini.

Međutim kako je do sada imenovano preko 15 novih sastava Vlade, najviše u BiH, za Krajinu bi bilo možda i nenormalno da se dešava po nekim očekivanjima sviju. Tako je na kraju protekle sedmice Centrala DF-a saopćila da će bilo koji ulazak u vlast sa SDA ili ASDA kazniti sa brisanjem iz članstva onih koji budu učesnici takve vlasti.

Danas prvi dan ove sedmice, koja će po svemu sudeći biti veoma burna, prema izvoru bliskom Savezu za bolju budućnost (SBB) očekivala se rekosntrukcija danas u popodnevnim satima, međutim prema riječima istog izvora, dosadašnji partneri SDA i SBB se ne mogu usaglasiti oko podjela “zajedničkih” pozicija. Prema riječima tog izvora, prvobitni sporazum je bio da pozicije koje je zauzeo SBB prilikom imenovanja trenutne Vlade neće biti razmatrane prilikom rekonstrukcije Vlade, te je zbog toga SDA tada dobila 7 ministarskih pozicija i poziciju premijera. Da li će i ovaj put Krajina biti žarište odakle počinje “pucanje” pojedinih saveza i koalicija ostaje nam da vidimo u narednom periodu.

 
Link to comment
Share on other sites

Skupština USK na večerašnjom vanrednom zasjedanju ipak ne raspravlja o rekonstrukciji Vlade USK-a, jer kako se navodi, koalicioni partneri nisu se uspjeli dogovoriti. Na dnevnom redu se našla tema Katolički školski cenatar, tema koja se jako puno poteže kroz medije u zadnje vrijeme, a isto tako raspravljat će se i na temu o visini premije za 2017. godinu.

http://www.biscani.net/danas-rekonstrukcija-vlade-usk-tokom-narednih-sati-bice-sazvana-vanredna-sjednica-skupstine-usk/

Kaže poslanik Murić iz cazina "mAdresa" ... hahahahah

Link to comment
Share on other sites

Dopuna sa FB statusa BISCANI.NET page-a, prenosim:

Kaže poslanik Halilović: "Treba posavjetovati djecu, nema smisla da sva djeca idu u Medicinsku školu, pa gdje ćemo tu djecu svu zaposliti ?" - Političaru dragi, poslaniče Skupštine USK-a, pa nećete vi zaposliti nikoga od njih kao ni do sada, ta djeca upisuju Medicinsku srednju školu jer vide perspektivu vani, jer ovdje nema posla ni sa jednom školom...negdje daleko od ove napaćene zemlje. Trbuhom za kruhom... Žalosno, ali istinito.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, 1260 said:

Šta oni znaju o bilo čemu. Bitno je da će oni za ovu noćašnju farsu strpati u džep ukupno  6000 KM. Ali može im se. Narod im dao mandat da ih prave bbudalama

To je neko i od poslanika u Skupštini večeras rekao javno. Još se svađaju prvih pola sata zašto su se sastali večeras umjesto da pređu na stvar ako su već došli na sjednicu :D neki su govorili, zašto nam pravite ovo sa ovim "nebitnim" tačkama dnevnog reda kada znamo da smo se skupili radi rekonstrukcije vlade ... hahaha i na kraju ne bude rekonstrukcija... gdje zapelo ?

Edited by Teufik Lakas
Link to comment
Share on other sites

Nakon sinoćnje sjednice u kasne sate, dobili smo zaključke

Skupština USK zadužila je kantonalnu Vladu da osigura sredstva u budžetu za školsku 2016/2017. godinu i akontno izvrši isplatu plaća uposlenim u ustanovama čiji je osnivač Banjalučka biskupija.

Također, Skupština je zadužila Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK da za prvu narednu sjednicu Skupštine USK pripremi sva normativna akta koja regulišu finansiranje privatnih škola čiji je osnivač Banjalučka biskupija na području ovog kantona (KŠC Bihać).

Osim toga, resorno ministarstvo se zadužuje da osigura neometan nastavak školovanja učenika koji pohađaju Katolički školski centar u Bihaću.

Da li smatrate ispravnim to da se privatne škole finansiraju iz budžeta- neovisno o kome se radi, zanima me vaše mišljenje i da li je to slučaj samo na USK-a ili u cijeloj BiH?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pa ako se jedna privatna ustanova finansira, bez obzira o komense to radi, onda imaju pravo sve druge privatne skole traziti to pravo. Po cemu su one drukcije od ove sto dobija novce iz Budzeta. 

Mislim da se oko ovog problema privatne skole poigralo oko toga sto vode tu skolu bosanski hrvati, pa plakali kako je ovo udar na manjine, na Hrvate ... vazda im upali bilo koji problem da je u pitanju. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, katarina said:

Nakon sinoćnje sjednice u kasne sate, dobili smo zaključke

Skupština USK zadužila je kantonalnu Vladu da osigura sredstva u budžetu za školsku 2016/2017. godinu i akontno izvrši isplatu plaća uposlenim u ustanovama čiji je osnivač Banjalučka biskupija.

Također, Skupština je zadužila Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK da za prvu narednu sjednicu Skupštine USK pripremi sva normativna akta koja regulišu finansiranje privatnih škola čiji je osnivač Banjalučka biskupija na području ovog kantona (KŠC Bihać).

Osim toga, resorno ministarstvo se zadužuje da osigura neometan nastavak školovanja učenika koji pohađaju Katolički školski centar u Bihaću.

Da li smatrate ispravnim to da se privatne škole finansiraju iz budžeta- neovisno o kome se radi, zanima me vaše mišljenje i da li je to slučaj samo na USK-a ili u cijeloj BiH?

KŠC je Javna Ustanova, prestanite širiti dezinformacije i kopirati nečije mišljenje

http://ksc-bihac.net/2016/12/13/rjesenja-o-registraciji-clanica-ksc-ivan-pavao-ii-u-bihacu/

 • Dislike 1
Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, Disorder said:

KŠC je Javna Ustanova, prestanite širiti dezinformacije i kopirati nečije mišljenje

http://ksc-bihac.net/2016/12/13/rjesenja-o-registraciji-clanica-ksc-ivan-pavao-ii-u-bihacu/

Pitanje sam ja postavila našim forumašima, a ne kopirala, da čujemo mišljenja forumaša, u vezi aktualne teme

Kopirani su zaključci Skupštine USK-a, njih pak ne mogu izmišljati-takvi su kakvi su, valja ih prenijeti vjerodostojno.

 

O CENTRU

13.6.2006.g. banjalučki biskup dr. Franjo Komarica potpisao je dekret o osnivanju Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II” u sustavu „Katoličkih škola za Europu” u Bihaću. Time je ovaj Centar postao najmlađi od sedam centara u sustavu “Katoličkih škola za Europu” u Bosni i Hercegovini koji su se počeli osnivati od 1995. Tako je to počelo, a naknadno registrirano kao JU KŠC

Odmah nakon osnivanja u iznajmljenim prostorijama državne osnovne škole s radom je 4.9.2006. počela Opća gimnazija s upisanih 16 učenika. Iduće školske godine 2007/2008. otvorena je i Osnovna škola s 11 učenika. Danas u vlastitoj, novoj i suvremeno opremljenoj zgradi su u Općoj gimnaziji upisana 4 razreda sa 86 učenika, a u Osnovnoj školi 4 razreda s 50 učenika. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

KŠC kao obrazovna institucija nije sporan. Neka ga,,,,baš kao i medrese. Međutim, zakoni se moraju poštovati i mora se funkcionirati u okviru sistema. Koliko sam shvatila iz sinoćnjeg izlaganja ministra i pojedinih zastupnika u skupštini, ovdje je definitivno kršen zakon. Formirana nova usmjerenja bez saglasnosti osnivača, zapošljavanji novi kadrovi bez saglasnosti (valjda ministra), probijen budžet,,,,i šta sve ne!!!

Pa valjda bi neko trebao odgovarati za kršenje zakona.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Šta ti misliš o ovome ? Uključi se u diskusiju...

Napiši svoje mišljenje, a kasnije završi svoju registraciju profila. Ako već imate profil, loguj se klikom "ovdje" da bi nastavili komentarati sa postojećim profilom.

Guest
Šta ti je na umu ? Odgovori...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...