Jump to content
FORUM

Zapadnobalkanski poluotočani


Recommended Posts

O nekoj drugoj temi sam htio da pišemo ali mi, čitajući o njoj, zape za oko kako nas drugi posmatraju i vide, a kako i mi svhatamo sebe u toj cjelini.

I šta nama ustvari znači gdje smo poziconirani na balkanu, geopolitički npr na granici kraljevstva koja su se smjenjivala. Šta nam je oblikovalo mnijenje na ovom dijelu poluotoka?

20210425_232901.jpg

20210425_232509.jpg

 

20210425_231830.jpg

Screenshot_20210425-232439_Gallery.jpg

20210425_233845.jpg

Screenshot_20210425-233813_Opera.jpg

Screenshot_20210425-232244_Opera.jpg

Edited by Vywegh
Link to comment
Share on other sites

Tema nemoguća za polemiku između Hrvata, Bosanaca i Srba. Kad to kažem onda ne mislim na naš forum, nego u globalu. Eto pogledaj samo Wikipedije. Tri različite verzije wikipedije, tri različite priče. I uvijek su svi u pravu a drugo dvoje u krivu. Mislim da je i stereotip od strane ostatka Evrope naspram stanovnika Zapadnog balkana pretjeran ali i da mi sami pretjerujemo u veličanju nas samih naspram ostatka Evrope. Hrvati bi rado pobjegli zajedno sa Hrvatskom sa zapadnog Balkana, odnosno sa balkana uopšte no to je samo geografska odrednica i to je u zbilji nemoguće. Zaboravljamo da svi potičemo od roda Slavonskog (po historiji kojoj su nas učili do sad) te da nam je mentalni sklop svima isti i svima jednak. Vidjet cemo to i ako se ova tema pokrene i ako se bude raspravljalo na njoj.

Link to comment
Share on other sites

Ma nebitne su formalnosti oko Balakana kad svi znaju sta on predstavlja i po velicini i po narodima toliko razlicitosti a opet svi toliko slicni. 

Ja samo zanam kad i se Balkanske zemlje ujedinile kao i narodi u Balkansku uniju konfederaciju to bi bilo nesto najmocnije na svijetu po svim osnovama. 

Medjutim to se nikad nece desiti jer to drugi mocnici u svijetu nikad nece dozvoliti iz istog razloga su rasturene obadvije Jugoslavije. 

Pa moj punac mi je licno pricao kad je 70 godina dolazio u Jugoslaviju da je to bilo daleko bolje nego u zemljama Europe Njemacke Nizozemske i ostalih . Kaze na narodu se vidjelo da je sretan i neopterecen .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 29. 04. 2021. at 12:52, Barba said:

 

Ja samo zanam kad i se Balkanske zemlje ujedinile kao i narodi u Balkansku uniju konfederaciju to bi bilo nesto najmocnije na svijetu po svim osnovama. 

 

Geopolitički idealno pozicionirani, između zapadnih i istočnih bogatih susjeda, a ličnih resursa imamo za "izvoza", kako onih zemljanih tako i ljudskih, umnih, (i sad ih izvozimo ali nekako naopako (realnost)). Dakle sve osnove imamo da budemo jedna prosperitetna zajednica od cca 75mil stanovnika. Mislim na cijeli poluotok.

Edited by Vywegh
Link to comment
Share on other sites

Šta ti misliš o ovome ? Uključi se u diskusiju...

Napiši svoje mišljenje, a kasnije završi svoju registraciju profila. Ako već imate profil, loguj se klikom "ovdje" da bi nastavili komentarati sa postojećim profilom.

Guest
Šta ti je na umu ? Odgovori...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...