Jump to content
FORUM

Zapadnobalkanski poluotočani


Recommended Posts

O nekoj drugoj temi sam htio da pišemo ali mi, čitajući o njoj, zape za oko kako nas drugi posmatraju i vide, a kako i mi svhatamo sebe u toj cjelini.

I šta nama ustvari znači gdje smo poziconirani na balkanu, geopolitički npr na granici kraljevstva koja su se smjenjivala. Šta nam je oblikovalo mnijenje na ovom dijelu poluotoka?

20210425_232901.jpg

20210425_232509.jpg

 

20210425_231830.jpg

Screenshot_20210425-232439_Gallery.jpg

20210425_233845.jpg

Screenshot_20210425-233813_Opera.jpg

Screenshot_20210425-232244_Opera.jpg

Edited by Vywegh
Link to post
Share on other sites

Tema nemoguća za polemiku između Hrvata, Bosanaca i Srba. Kad to kažem onda ne mislim na naš forum, nego u globalu. Eto pogledaj samo Wikipedije. Tri različite verzije wikipedije, tri različite priče. I uvijek su svi u pravu a drugo dvoje u krivu. Mislim da je i stereotip od strane ostatka Evrope naspram stanovnika Zapadnog balkana pretjeran ali i da mi sami pretjerujemo u veličanju nas samih naspram ostatka Evrope. Hrvati bi rado pobjegli zajedno sa Hrvatskom sa zapadnog Balkana, odnosno sa balkana uopšte no to je samo geografska odrednica i to je u zbilji nemoguće. Zaboravljamo da svi potičemo od roda Slavonskog (po historiji kojoj su nas učili do sad) te da nam je mentalni sklop svima isti i svima jednak. Vidjet cemo to i ako se ova tema pokrene i ako se bude raspravljalo na njoj.

Link to post
Share on other sites

Ma nebitne su formalnosti oko Balakana kad svi znaju sta on predstavlja i po velicini i po narodima toliko razlicitosti a opet svi toliko slicni. 

Ja samo zanam kad i se Balkanske zemlje ujedinile kao i narodi u Balkansku uniju konfederaciju to bi bilo nesto najmocnije na svijetu po svim osnovama. 

Medjutim to se nikad nece desiti jer to drugi mocnici u svijetu nikad nece dozvoliti iz istog razloga su rasturene obadvije Jugoslavije. 

Pa moj punac mi je licno pricao kad je 70 godina dolazio u Jugoslaviju da je to bilo daleko bolje nego u zemljama Europe Njemacke Nizozemske i ostalih . Kaze na narodu se vidjelo da je sretan i neopterecen .

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Šta ti misliš o ovome ? Uključi se u diskusiju...

Napiši svoje mišljenje, a kasnije završi svoju registraciju profila. Ako već imate profil, loguj se klikom "ovdje" da bi nastavili komentarati sa postojećim profilom.

Guest
Šta ti je na umu ? Odgovori...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...