Jump to content
FORUM

Bihać zahvaćen "Morbilima"


Kula

Recommended Posts

Ljudi, evo na društvenim mrežama se dijeli ova informacija da je sve više bolesno ljudi od "Morbila". Zna li neko neki slučaj direktno ? 

Pa ako je ovo istina, ne piše nam se dobro. Posebno za djecu koji još nisu stigla do redovne vakcinacije na ovu bolest. A svakodnevno se rođene bebe vode na kontrole u polukliniku kao i bolnicu, a tamo se također migranti primaju.

Dobro je Sej Ramić rekao jučer na vijeću da ih ne treba primati u zdravstvene ustanove, već osposobiti neko prostor za njihove preglede van ovih institucija.

Pa dokle više ? Ovo je gore od rata, u ratu smo bar znali šta nas može zadesiti... u ovoj situaciji radi komad rasvjete, renoviranja tribina Jedinstva i ostale zajebancije moramo durati sve ovo zajedno sa našom djecom. Ko će odgovarati na kraju za ovo? Niko.

Nemojte skrenuti samo od teme, jer tema o migrantskoj krizi ima... nije mi namjera bila da otvaram temu o tome, iako je usko vezano sa migrantima. Znači "MORBILI"...

Screenshot 2019-06-20 at 21.54.42.png

Quote

Morbili, male boginje, ospice (lat. morbilli - „mala bolest“) je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa decu. Izaziva ga morbili virus. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospe koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima. Inkubacija kod morbila je ustaljenja i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma, a u poslednjoj trećini inkubacionog periodabolesnik je infektivan. Klinička slika bolest protiče kroz tri stadijuma a u nekim slučajevima može se okončati i komplikacijama kao što su zapaljenje pluća i mozga.[1]

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu kliničke slike i otkrivanjem antitela u krvi. Specifična terapija morbila ne postoji. Njena pojava i komplikacije mogu se sprečiti, vakcinacijom dece od dvanaestog meseca starosti, zahvaljujući kojoj je veliki broj slučajeva u prošlosti značajno smanjen. U većini zemalja bolest podleže obaveznom prijavljivanju.

 

Edited by Kula
Link to comment
Share on other sites

ISTINA!

Krenulo je sve u Sarajevu, o cemu je allmighty Fugaziii pisala prije vise od mjesec dana... epidemija je potom iskrsla u Cazinu, a evo obzirom da u Bihacu radi vise od pola Cazina, sad imamo epidemiju i u Bihacu, i to ima nekih dobrih mjesec dana. Medicinski radnici, djeca, i jos dosta slucajeva je pogodjeno morbilima, just so you know. Al ja mislim da Vlada, MUP i Šuki sve to drže pod kontrolom :D

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Šta ti misliš o ovome ? Uključi se u diskusiju...

Napiši svoje mišljenje, a kasnije završi svoju registraciju profila. Ako već imate profil, loguj se klikom "ovdje" da bi nastavili komentarati sa postojećim profilom.

Guest
Šta ti je na umu ? Odgovori...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...