Jump to content
FORUM
  • 0

Nezgoda sa divljači na cesti


java10

Question

U novembru prošle godine imao sam nezgodu - istrčala je srna pred auto, pri čemu je stradala. Na uviđaj izašla policija koja je pozvala i predstavnika lovačkog društva.

Utvrđeno je da taj dio puta nije obilježen odgovarajućim saobraćajnim znakom. Policija je protiv mene podnijela prijavu zbog vožnje neprilagođene putu (čitaj: prebrze vožnje). Prije 10-ak dana dobio sam rješenje od suda gdje se kaže da nisam kriv i da se postupak obustavlja (naravno prije toga sam imao neko mini ročište u Opštinskom sudu Cazin).

Pitanje je: Mogu li zahtijevati od svog osiguranja isplatu štete (u cjelosti ili djelimično) prema predračunu dobivenom iz Berline nakon nezgode a da oni dalje terete i ganjaju se s lovačkim društvom oko naplate tog potraživanja? Nakon nezgode oni su, na moje insistiranje, tom lovačkom društvu uputili neki papir, ali do danas nikakav odgovor nije stigao.

Meni je i policija, čak i taj čovjek iz LD, rekli da to obično ide na način da ja tužim LD radi te štete. Ipak, meni bi bilo prihvatljivije da pristanem na dio odštete od osiguravajuće kuće a oni da potražuju cjelokupan ili iznos u visini koji su meni isplatili.

Ima li neko slična iskustva i kako je završilo na kraju?

Link to comment
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

  • 0

Kod KASKO osiguranja je to sasvim normalno. Međutim, ovdje se radi o osiguranju od autoodgovornosti. Naš narod nikako da skonta šta je to ustvari (nemoj se naći uvrijeđen, 95 % ljudi misli da ima nešto od tog osiguranja, ali nema). Naime, Zakonom je propisano da sva motorna vozila, kao i priključna, moraju biti osigurana za odgovornost prema trećim licima, i to za materijalnu i nematerijalnu štetu. Znači, osiguranjem su pokrivene samo štete nanesene nekom drugom koje su nastale našom krivnjom. U ovom tvom slučaju, osiguranje s tim nema nikakve veze (osim ako si imao ugovorena neka dodatna pokrića kao lom stakla, farova i sl). Ti pretrpljenu štetu možeš naplatiti isključivo privatnom tužbom kod nadležnog suda. U slučaju da upravitelj lovišta, odnosno lovačko društvo ima neko osiguranje od odgovornosti kao upravitelja, tu bi mogao naplatiti malo brže tu štetu.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Šta ti misliš o ovome ? Uključi se u diskusiju...

Napiši svoje mišljenje, a kasnije završi svoju registraciju profila. Ako već imate profil, loguj se klikom "ovdje" da bi nastavili komentarati sa postojećim profilom.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...