Jump to content
FORUM
  • 0

Proizvodnja piva


Grunf

Question

Što mislite o tom ? Znate li ikog da se tim bavi kod nas ako izuzmemo ove naše da tako kažem komercijalne pivovare? Volim popiti DOBRO i KVALITETNO pivo s vremena na vrijeme i ne žalim ni platiti kvalitet (nisam alkos) ali već duže vremena razmišljam i o ovom prvenstveno u vidu hobija i za vlastite potrebe. Da napomenem puno sam čitao o tom iako se nikad nisam okušao u istom

Edited by Grunf
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Svaka cast za temu i sam je jednom mislio postaviti.

Ovako napraviti dobro pivo je zbilja jednostavno u danasnje vrijeme . Redovno pravim pivo mozda u posljednje vrijeme manje ali uvijek mi uspije zbilja nikad nisam bacio ni gutljaja.

Najvaznije je imati dobre sude za kuhanje komljenje po mogucnosti bakrene ja imam tako jedan lonac od nekih 20 litara kojeg sam kupio buzasto na nekoj pijaci te dobar kvasac i tacnu mjeru kvalitetnog hmelja koju treba dodati ravnomjerno sa litrazom.

Fermentacija odlezavanje je takodjer bitan efekat na temperaturi i iskljucivo tamnom mjestu .

Sa ovim sam se poceo baviti kad sam bio kod jednog prijatelja u Norveskoj kod njih piva skupa kao vrag i onako mi zasjedili i vazda on otvara neke pive bez etikete i meni je zbilja pasala i on me zainteresirao sa ovim tako da zadnjih par godina pravim pivo za specijane prigode posebno u doba bozica i nove godine cak imam i presu za hermeticko zatvaranje flasa koje sam kupio povoljno i mogu se doslovno koristiti cijeli zivot dok se nerazbiju ali za svaku novu upotrebu flase treba otkuhati i dobro isprati jer ako ostane malo neceg odmah se pokvari.

Lager je malo zahtjevnije napraviti ali zaista ima mnogo recepata i nacina.

Ovo zbilja radim cisto iz ceifa jer u Nizozemskoj je piva doslovno dzaba ali se nemoze porediti sa uzitkom dobre pive koju sam proizvedes .

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 0

U Bihacu kao i sirom nase zemlje ljeti je pivo zbilja grozno zbog loseg skladistenja pa tako pivo stoji danima na otvorenom pri temperaturama od 40 stepeni preko dana pa se navecer hladi pa opet prekodana grije opet i onda kad se dostavi kaficima i prodavnicama vruce pivo se ubacuje u frizidere i tako dolazi do sokiranja i pivo gubi velik dio svoje kvalitete i okusa. 

Skladistenje je bitan faktor svakog alhola pa tako i piva . 

Od domacih piva kad sam u bosni pijem iskljucivo preminger cija kvaliteta varira zimi je uvijek bolje Sarajevsko tu i tamo a Tuzlansko mi je grozno iskreno najgore pivo sto postoji. 

Od uvoznih Niksicko mi je medju najboljima Karlovacko je nekad bilo dobro sad nije nizasta pa radije pijem ozujsko ako ga nadjem . Ali medju boljim pivama iz uvoza ja je obicno kupujem u Hrvatskoj kad se nadje a to je Velebitsko pivo znaci pivo prava rapsodija ko nije probao moja preporuka. 

Inace volim specijalna Belgijska piva sa vecim procentom alkohola od 6,8 %do 8,0% sad ovih dana su aktivna Book piva jeseni ono rapsodija. 

U Zagrebu sam bio u jednoj pivnici gdje imaju odlucno domace pivo poput crnog medvjeda lisice i tako niz psenicnih piva koje uz dobar rostilj kojeg sluze odlicno  pase . 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Proizvodnja piva vlastite radinosti je unosan posao za ljude koji imaju svoje poslovne prostore u vidu kafića ili restorana govorim o malo većoj proizvodnji . Često idem u Belgiju da vozim biciklo sa prijateljima u Ardene i nailazimo na mnoge kafane koje prodaju isključivo vlastito pivo izvrsne kvalitete i u svakoj drugoj kafani je drukčije pivo njima svojstveno . 

Ja zbilja uživam u pivi ne da se napijem već isključivo radi ćeifa .

kvalitetno pivo je izvor velikog broja vitamina minerala i sveg ostalog sto je neophodno za zdravo tijelo zato ljudi popijte uvijek prije pivo nego gazirane sokove ili neke druge sokove koji su puni kemije .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
17 hours ago, 112233mv said:

Pa de nek neko osnuje i pokrene "microbrewery" u Krajini nam ovdje, nemam ništa psoebno protiv Premingera i našeg "jedinog" piva (samo flašireni Prems je OK, ostalo šrot)....ali radujem se kakvoj konkurenciji pa makar i na maloj skali. 

Bit će, bit će samo treba jedan period da prođe dok ne bude sve spremno. Da li će uspjeti - vidjet ćemo

Link to comment
Share on other sites

Šta ti misliš o ovome ? Uključi se u diskusiju...

Napiši svoje mišljenje, a kasnije završi svoju registraciju profila. Ako već imate profil, loguj se klikom "ovdje" da bi nastavili komentarati sa postojećim profilom.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...