Jump to content
FORUM

Novi Zakon o radu F BiH - Prava radnika


1260

Recommended Posts

Osim što ovakav prijedlog zakona ima podršku evropskih institucija u našoj zemlji i međunarodnih kreditora, on je naišao na odobravanje i kod ekonomskih stručnjaka, predstavnika poslodavaca u realnom sektoru, ali i radnika koji ne spadaju u one priviligovane. Naime, Vlada i predstavnici realnog sektora ističu kako zakon zadire samo u prava privilegovanih, što će reći uposlenika u javnoj službi i državnim preduzećima.

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Lars – Gunnar Wigemark prije tri dana je izjavio kako je “jasno da je ovdje riječ o boljem zakonu o radu”.

Drugačiji zakon o radu koji će morati biti usvojen preduvjet je bržem napretku BiH ka Evropskoj uniji. Svakako će biti i jedan od pokazatelja koliko su institucije u FBiH, ali cijeloj BiH, budući da i RS mora usvojiti izmjene postojećeg zakona, spremne da provedu reforme.

Smanjiti prava privilegovanima

– Zakon o radu je bukvalno prepisana stečevina Evropske unije i prilagođen je za naše prilike. Htjeli smo pokazati međunarodnoj zajednici i našoj javnosti da su reforme naš zadatak i da ne nastaju pod pritiskom EU ili međunarodne zajednice, a mi od njih tražimo pomoć, a nikakav pritisak. Ovaj zakon o radu je proširenje prava radnika. Novi zakon smanjuje prava povlaštenima i povećava prava radnika – rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Nezavisno od toga da li izmjene traže EU i međunarodni kreditori, postojeći Zakon o radu se mora mijenjati smatraju privrednici. Veliki broj njih daje podršku Federalnoj vladi zbog reformi koje poduzima. Ističu kako postojeći zakon odgovoara samo privilegovanima, odnosno uposlenicima u državnom sektoru, čiji se sindikati zdušno zalažu da Vladin prijedlog ne dobije podršku u parlamentu.

– Moguće je da će novi zakon o radu imati pozitivnih efekata na budžet i jednakopravnosti svih radnika u BiH – kazao je ekonomski analitičar Zlatko Hurtić za Faktor.ba, a najavu opozicionih stranaka da će blokirati usvajanje zakona nazvao je populizmom. 

Novi Zakon o radu će omogućiti masovnije zapošljavanje, ali i štititi dobre radnike, smatra Edin Mehić, osnivač poznatog portala Posao.ba i dobar poznavalac prilika na tržištu rada.

– Postojeći Zakon je praktično onemogućavao poslodavce da zapošljavaju veći broj ljudi, jer je to predstavljalo ogromnu odgovornost, ali i donosilo velike obaveze. Novi zakon donosi jedno značajno rasterećenje za poslodavce u smislu da oni mogu ograničiti trajanje ugovora o radu na određeni period, što je inače praksa i u drugim zemljama svijeta. Time se također štite dobri radnici, a sankcionišu loši, što dosad nije bio slučaj, odnosno to sankcionisanje loših radnika je bilo veoma komplikovano – navodi Mehić za Faktor.ba.

Sindikati uposlenika u državnim institucijama i preduzećima u vlasništvu države koji, po svim parametrima, uživaju u dobrim plaćama i privilegijama, se najviše protive donošenju novog zakona o radu. Najavili su i mogućnost organiziranja protesta, jer zakon “umanjuju radnička prava”. Oni iz realnog sektora se ne slažu s tim.

Upitna podrška u Parlamentu FBiH

Ipak, svi ističu kako bi bilo dobro da se postigne visok stepen saglasnosti u vezi sa novim zakonom prije nego on dođe pred zastupnike u Parlament. Situaciju dodatno komplicira nedostatak parlamentarne većine, pa samim tim i podrška ovom zakonu. Iz SDP, SBB-a i DF-a otvoreno najavljuju da neće glasati za usvajanje zakona i iznose opću ocjenu da zakon nije dobar, bez konkretnih obrazloženja šta u njemu nije dobro rješenje, niti nude bolji prijedlog.

Sindikatima je sporna mogućnost otkazivanja ugovora o radu radnika koji je privremeno spriječen za rad više od šest mjeseci, ali istovremeno u prijedlogu se navodi da se poslodavac mora konsultovati sa vijećem zaposlenika i uvažiti njihovo mišljenje prije nego se odluči na ovaj korak te da na kraju, u nemogućnosti da se uradi drugačije, o svemu odlučuje sud. Sporni im je “diranje” u kolektivne ugovora, te druga pitanja vezana za njihov status.

 

 

Ovdje možemo pričati o novom zakonu i inače o pravima radnika. 

Link to comment
Share on other sites

Oko ovog ce se puno jos diskutovati, ma da ne zeleci nikog povrijediti u cijeloj Evropi je normalno da Ti vlasnik (sef) moze dati otkaz kad god hoce, cak sad moze i bez razloga dovoljno da kaze da mu se vise ne uklapas u sistem, ali prednost u odnosu na Bosnu je sto nakon otkaza postoje institucije gdje ides nakon istog i ne ostajes bez primanja i osnovnog osiguranja!

Link to comment
Share on other sites

ako kod privatnika možeš frcati bez obzira na ugovor za stalno zašto nebi mogao i iz državne firme. greška i cesta ili neefikasan  ili bez potrebe ajde cesta. ona žena sjedi u opstini  i prima one uplate od 0.5KM a za to joj treba 10 sekundi sto znaci da može ona svaka žena koja izdaje papire već na šalteru to isto popuniti i razduziti  na kraju dana....

Link to comment
Share on other sites

Pa ljudi su u Bosni i s starim zakonom dobijali otkaz bez otpremnine i slično. Mislim da je ovim zakonom udar na državne službenike koji su do sada bili zaštićeni ko bijeli medvjedi. I da sva ova buka polazi upravo od njih.

 

Dobro bi bilo da je udar na drzavne sluzbenike, ma da oni su i u EU isto tako zasticeni kako kazes kao bijeli medvjedi, i ovdje imaju zastitu za otkaz i milion drugih beneficija u odnosu na ostale!

Link to comment
Share on other sites

Kod nas je problem što je sve ispolitizovano, niko nikom ne vjeruje, niko ne gleda da li je to dobro ili nije jer im je bitnije da napadaju "one druge" bez da se  izvrši kvalitetna analiza.

Da su "neki drugi" na vlasti i oni bi bez pogovora prihvatili ovu agendu i ovaj Zakon o radu, ali eto pošto su neki drugi na vlasti oni to ne prihvataju, to je naša zbilja nažalost, pljuvanje po drugima, okrivljivanje drugih je najomiljeniji sport  kod nas.

Link to comment
Share on other sites

image

Sindikalni lideri imaju ministarske plaće: Mjesečno dobijaju od 1.500 - 3.500 KM

Koga štite sindikalne vođe u Bosni i Hercegovini, pitanje je svih pitanja. Da li one uposlene u javnoj upravi ili radničku klasu koja jedva sastavlja kraj s krajem. Odgovor su kazali same vođe sindikata, i glasi – štite one koji spadaju u privilegirani sloj društva. Da je riječ povlaštenom sloju svjedoči i činjenica da su prosječne plaće u administrativnom aparatu duplo veće od prosječnih plaća u realnom sektoru.

TV1 je večeras objavila iznose koji mjesečno dobijaju sindikalni lideri. Iako tvrde da štite radnike, ispostavilo se da bi sindikalci mogli da izgube trenutne privilegije usvajanjem novog Zakona o radu. Prvenstveno, mogli bi izgubiti, svoje, kako i sami priznaju ministarske plaće. Iznosi koje vođe sindikata primaju, ispostavilo se variraju od 1500 do 3500 KM na mjesečnom nivou.

Ismet Bajramović, prvi sindikalac Federacije, mjesečno prima blizu 3.500 KM. To je iznos tri prosječne plaće u Federaciji. Osnovna plata mu iznosti 2.460 KM. Dnevno za topli obrok prima 8 KM. Osim toga, Bajramović prima naknadu od 500 KM, kao član Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS prima nešto manju platu, malo više od 2.100 KM. Osim toga Mišićeva za poziciju u Ekonomsko-socijalnom savjetu RS dobije 370 KM mjesečno.

Pojedini čelnici granskih sindikata primaju više novca čak i od krovnih predsjednika. Tako na primjer Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, prema svemu sudeći, ima platu višu nego Ismet Bajramović. Ukupna mjesečna primanja Kruščice iznose 3.535 KM. 

Tomislav Vrhovac, čelnik Sidikata uprave RS, ima nešto skromiju platu čija osnova iznosi 1.622 KM, plus minuli rad, plus topli obrok koji na mjesečnom nivou iznosi 185 KM. Platu koja prelazi 1.600KM ima i Dževad Hodžić, prvi čovjek Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH. 
Pojedini granski sindikalci u Federaciji ranije su upozoravali da na plaće sindikalnih predstavnika u Savezu samostalnih sindikata godišnje ode više od 600 hiljada dok ukupan budžet jedva prelazi million maraka.

Iako sindikalci tvrde da štite radnike u realnom sektoru, stručnjaci tvrde drugačije. Kažu ovakav sindikat štiti zaposlene u javnoj upravi čija je prosječna plata 1.500 KM, u preduzećima poput Elektroprivrede čija se prosječna plata kreće od 1.600 do 1.800 KM.

S druge strane zaposleni u privredi primaju prosječnu platu od 750 KM, a zaposleni u rudnicima 950 KM.

Iako tvrde da štite sve radnike koji su članovi sindikata, odziv na proteste koje krovni sindikati organizuju su jako mali. S druge strane, protesta koje sami radnici organizuju, je sve više.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sindikalni-lideri-imaju-ministarske-place-mjesecno-dobijaju-od-1-500-3-500-km/150727122

 

Edited by dobri duh
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

26. Na kraju, najveća opasnost - odredba člana 182. stav 2. Zakona, prema kojoj se svi kolektivni ugovori moraju uskladiti sa zakonom u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona, a ako se ne usklade prestaje njihova primjena. Dakle, ako ne žele da ostanu bez kolektivnih ugovora, sindikati će izmjene morati prihvatiti po principu "uzmi ili ostavi". Plaće, koeficijenti, dodaci na plaće, naknade plaće i naknade koje nemaju karakter plaće, otpremnine, regres, itd. - sve su to prava koja su regulisana kolektivnim ugovorima, a koja dolaze pod znak pitanja ukoliko nestane kolektivnih ugovora, odnosno o tome će samostalno odlučivati poslodavac.

 

Ovoga kod privatnika nema, tako da mogu odmah ukinuti

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

jel dobar ovaj zakon ? sta ti mislis D. Duse ?

Nisam stručnjak iz te oblasti, vidim da se želi postići red, vidim da je Zakon skoro pa prepisan iz evropskih zemalja, vidim da mu stručnjaci daju pozitivno mišljenje (makar u ovom gore članku sto je postavio @1260 ), zapeo mi za oko ovaj dio  gdje bi morala postojati vijeća zaposlenika i da poslodavac mora uvažavati njihovo mišljenje kod davanja otkaza radnicima preko 6 mjeseci jer ima u nekim firmama (državnim) likova koji "vuku bolovanja" a primanja im  tri puta opet veća od onih koji rade u realnom sektoru, zloupotreba ima, naravno da se ne bi trebali dirati oni stvarno opravdani slučajevi.(Sindikatima je sporna mogućnost otkazivanja ugovora o radu radnika koji je privremeno spriječen za rad više od šest mjeseci, ali istovremeno u prijedlogu se navodi da se poslodavac mora konsultovati sa vijećem zaposlenika i uvažiti njihovo mišljenje prije nego se odluči na ovaj korak te da na kraju, u nemogućnosti da se uradi drugačije, o svemu odlučuje sud.), 

Nije samo ovaj Zakon  nekima sporan, tek će se dizati graja oko  rezanja primanja, reforme penzionog sistema itd.a evo izlazi na vidjelo i to političko uplitanje, podapinjanje nogu već u parlamentu, jer koliko znam lideri svih političkih partija su potpisali saglasnost sa sprovođenjem agende a neki već najavljuju da će glasati protiv  istog tog svog potpisa i saglasnosti.

26. Na kraju, najveća opasnost - odredba člana 182. stav 2. Zakona, prema kojoj se svi kolektivni ugovori moraju uskladiti sa zakonom u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona, a ako se ne usklade prestaje njihova primjena. Dakle, ako ne žele da ostanu bez kolektivnih ugovora, sindikati će izmjene morati prihvatiti po principu "uzmi ili ostavi". Plaće, koeficijenti, dodaci na plaće, naknade plaće i naknade koje nemaju karakter plaće, otpremnine, regres, itd. - sve su to prava koja su regulisana kolektivnim ugovorima, a koja dolaze pod znak pitanja ukoliko nestane kolektivnih ugovora, odnosno o tome će samostalno odlučivati poslodavac.

 

Ovoga kod privatnika nema, tako da mogu odmah ukinuti

Tačka 14. "Ograničava se, potpuno nerezonski, maksimalna dužina trajanja godišenjeg odmora na 30 radnih dana, što bi trebalo biti prepušteno kolektivnim ugovorima." pogađa samo budžetske korisnike. Ko to kod privatnika može sanjati o godišnjem odmoru u trajanju od preko 30 dana?

Link to comment
Share on other sites

Zakon je sasvim sigurno u skladu sa zakonom Evropskih zemalja, i nema se tu puno sta dodati ili oduzeti, u koliko zelimo u EU zakon mora proci, ali i na ovom se opet "guzonje" bore za svoje stolice, pogledajte samo primanja nasih sindikalaca i sve Vam je jasno!

Link to comment
Share on other sites

 

UŽIVO: Protesti radnika u Sarajevu

 

http://www.klix.ba/vijesti/bih/uzivo-protesti-radnika-u-sarajevu/150730018

 

14:33 U toku je pauza u zasjedanju delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.
14:32 Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH pozvao je sve radnike na obustavu rada u cijeloj FBiH te da krenu ka Sarajevu.
14:30 Odblokirana je raskrsnica na Skrenderiji.
14:30 Na današnjoj sjednici usvojena je Reformska agenda.
14:27

U toku je petominutna sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj će raspravljati o amandmanima na Prijedlog zakona o radu.

13:31 Novalić je rekao da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi, te da nam je liberalizam ponuđen kao nagrada.
13:26 Prijedlog zakona iz 2012. sličan je ovom zakonu, rekao je Novalić.
13:24 Premijer FBiH Fadil Novalić upravo obrazlaže Prijedlog zakona o radu

 

 

 

Edited by dobri duh
Link to comment
Share on other sites

Al Jazeera Balkans

Uživo: Protest radnika zbog Zakona o radu

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/uzivo-protest-radnika-zbog-zakona-o-radu

 

Zgrada Parlamenta FBiH bukvalno je pod policijskom opsadom i oko 500 policajaca čuva delegate Doma naroda koji zasjedaju i zgradu Parlamenta, javlja reporter novinske agencije Patria.

Blizu 200 policajaca čuva ulaz u zgradu, jer su demonstranti najavili da bi mogli ući u zgradu ukoliko se Zakon o radu usvoji. Osim policijskih službenika koji su van, u samoj zgradi je veliki broj specijalaca koji osiguravaju nesmetano održavanje sjednice Doma naroda.

Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, danas je u obraćanju delegatima Doma naroda FBiH kazao kako je žalosno da delegate koji se pozivaju na prava građana štiti policija kako bi mogli narušavati njihova prava.

„Ne možemo govoriti šta će se sve izdešavati, tu će odluku donijeti Dom naroda koji se nalazi ispred, a ne unutar zgrade Federalnog parlamenta. Kako će dalje teći situacija ne znam. Mogu vam reći da se u 15 sati demonstracijama priključuje još radnika koji će blokirati institucije FBiH“, kazao je Šatorović. 

Također, kako javlja reporter Patrije i među sindikalcima je svojevrsni haos, jer jedni traže prekid sjednice, a drugi nisu za tu opciju i traže da se Zakon o radu ne usvoji.


Novinar Al Jazeere Sanel Kajan, koji se javio ispred zgrade Parlamenta FBiH, kaže da se tamo nalazi nekoliko hiljada članova bh. sindikata.

„Razgovarao sam sa pripadnicima policije koji su naveli da se okupilo između 3.000 i 3500 osoba, dok sindikati kažu da ta  cifra iznosi 8.000. Ovdje su radnici iz svih krajeva BiH, a stigla je i podrška iz Republike Srpske“, kazao je.


Odblokirana raskrsnica na Skrenderiji.


Demonstranti su blokirali centar Sarajeva i to ulicu Obala Kulina bana ispred Doma sindikata.


Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), obavijestili su okupljene da će delegatima Doma naroda dati još 10 minuta da preispitaju odluku o uvrštavanju Prijedloga zakona o radu na dnevni red današnje sjednice.

Najavili su da ukoliko se ništa ne promijeni pozvat će demonstrante da mirno i bez rušenja uđu u zgradu Parlamenta.

Prethodno je situacija ispred zgrade Parlamenta bila pred eskalacijom kada su okupljeni radnici pokušali srušiti ogradu te ući u objekat.

Ispred ulaza su odmah raspoređeni pripadnici Federalne uprave policije (FUP) opremljeni štitovima i kacigama.

Radnici uzvikuju "lopovi, lopovi" te tvrde kako žele ući na sjednicu među zastupnike koji se izjašnjavaju o Prijedlogu zakona o radu FBiH koji radnici odbacuju.

Okupljenim radnicima obratio se predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Ismet Bajramović, poručivši okupljenima da protestuju ali mirnim putem te kako će zahtjevi radnika biti uvaženi.


Federalni premijer, Fadil Novalić, povodom Prijedloga zakona o radu koji je trenutno na dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, rekao je da ova legislativa ne treba da bude političko pitanje jer "zakon o radu nije pitanje ni pozicije, ni opozicije već pitanje budućnosti, pitanje radnika i pitanje svih građana".

Moraju se zapošljavati mladi, spriječiti odlivanje pameti, uvezati staž, mora se voditi  računa o penzionerima i drugim socijalnim kategorijama, uvesti princip jednakosti na plaće - da isti rad bude jednako vrednovan, poruke su Novalića.

On je kazao da je zakon osnova za  rješenja koja slijede: zakon o uvezivanju staža, reformu PIO sistema, podsticaje za prvo zapošljavanje i zapošljavanje nakon dugotrajne nezaposlenosti.


 Većina delegata Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, izjasnila se da Prijedlog zakona o radu ostane na dnevnom redu današnje vanredne sjednice, koja je u toku u Sarajevu.

Istovremeno, okupljeni ispred zgrade Parlamenta približili su se zaštitnoj ogradi u namjeri da je sruše i uđu u zgradu.

Zato su tamo upućene dodatne snage Specijalne jedinice MUP-a Federacije BiH koje obezbjeđuju objekat.  

Povlačenje s dnevnog reda Prijedlog zakona o radu tražili su delegatski klub Srba i delegatkinja iz Kluba Bošnjaka Lejla Imamović, članica Demokratske fronte.

Za povlačenje je glasalo 20 delegata, ali su 23 bila protiv. Njih osam bilo je uzdržano.

Zbog toga što je zakon ipak ostao na dnevnom redu, delegati iz redova Socijaldemokratske partije BiH, napustili su sjednicu.

Njihov predstavnik Slaviša Šućur, koji je u Domu naroda predsjedavajući Kluba Srba, rekao je da će, bude li usvojen, biti zatraženo preispitivanje tog teksta od Ustavnog suda.

Sjednicu su nakon SDP-ovaca također napustili delegati Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte i Naše stranke.

Oni koji su smatrali da danas ne treba otvarati raspravu o zakonu, kao argument su navodili da nisu imali vremena ulagati amandmane, što je po njima, kršenje poslovnika, jer su obavijest o sjednici dobili prije dva dana.

Federalni premijer, Fadil Novalić, pozvao je sve delegate da ulažu, ako žele, amandmane na ovoj sjednici.


Dok je ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH trajao protest nezadovoljnih radnika, dnevni red sjednice Doma naroda na kojem se treba raspravljati o spornom Zakonu o radu još nije bio usvojen.

Al Jazeerina novinarka, Lana Jašarspahić Knežević, javlja kako su se zastupnici opozicije požalili da nisu imali dovoljno vremena da razmotre prijedlog zakona i upute amandmane.

Po njima, to je kršenje Pravilnika i tvrde da se zakon gura na silu i da im treba dati vremena.

"Lejla Imamović iz Demokratske fronte tvrdi da ta stranka neće podržati dnevni red, jer DF smatra da ne može Reformska agenda biti na dnevnom redu, jer su je potpisali prije tri dana, a dostavljena je dan ranije. Isto tako, sporan je Zakon o radu, jer smatraju da su imali malo vremena da razmotre prijedlog", javlja Jašarspahić Knežević.

Slaviša Šućur iz SDP-a smatra da "cijeli proces nije ono što bi trebao biti".

"Ovo je vanredna sjednica. Jedina tačka je trebala biti Reformska agenda, ali smo se dogovorili da će to biti poslije godišnjih odmora. Za prijedlog Zakona o radu dobili smo 2,5 dana da ga razmotrimo. To je izuzetno važan zakon i predsjedavajuća je prekršila poslovnik. Zbog toga tražimo da se Zakon o radu skine s dnevnog reda. Ova vrsta sile i žurbe pokazuje da neki ovdje imaju neke druge namjere. Ovo nam danas nije trebalo", smatra Šućur.

Ranije su iz SDA i HDZ-a BiH najavili kako će njihovi delegati dati podršku za usvajanje prijedloga Zakona o radu. 


Nekoliko hiljada demonstranata okupljeno se ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine protestujući protiv prijedloga zakona o radu FBiH koji je prethodno utvrdila Vlada FBiH, a o kojem će se na današnjoj vanrednoj sjednici izjasniti delegati Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ispred zgrade se nalazi veliki broj građana koji uzvikuju antivladine parole.

Radnici su vidno nezadovoljni prijedlogom Zakonom o radu FBiH što potvrđuju brojni transparenti na kojim su ispisani slogani: "Nećemo dozvoliti da nam umanjite prava", "Ko radi, umrijet će od gladi", "Dome naroda, narod ti je gladan", "Ne novom zakonu o radu kojim se umanjuju radnička prava"...

Zgradu Parlamenta FBiH obezbjeđuje veliki broj policajaca.

Na razglasu brojni radnici poručuju kako će "prije biti grobovi nego robovi" te kako je "vrijeme da se lopovluku stane u kraj".


Pred početak vanredne sjednice federalnog parlamenta okupljenima se obratio predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović poručujući kako će sa delegacijom sindikata prisustvovati sjednici o čemu će izvještavati radnike.

"Dobrodošli na prvu borbenu liniju, braćo! Sada smo u rovovima i čekamo. Ujedinjena radnička klaso, jača si od tigra. Nećemo se bojati i napadati pred ovom zgradom koju ste vi izgradili, a oni žele da vas smaknu. Došlo je 10.000 ljudi da im pokaže svoju pesnicu. Nećemo dati usvajanje zakona koji će od nas napraviti robove", kazao je Bajramović poručujući kako je lično prozvati svakog delegata koji podigne svoju ruku za usvajanje prijedloga Zakona o radu FBiH.

Link to comment
Share on other sites

RADNIČKI ILI STRANAČKI PROTESTI: Među "ogorčenim" radnicima Suljagić, Pudarić, Ajanović...

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/23007/radnichki_ili_stranachki_protesti_medju_ogorchenim_radnicima_suljagic_pudaric_ajanovic_video.html

pudaric_2.jpg

 

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je na današnjoj vanrednoj sjedinici Zakon o radu koji je posljednjih sedmica izazvao velike polemike u Federaciji

U svom izlaganju prije glasanja o Prijedlogu zakona o radu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi, te da nam je liberalizam ponuđen kao nagrada.

"Ako ne bude usvojen zakon onda nema zapošljavanja i nema pristupnih fondova", kazao je on.

Novalić je kazao kako su nam pristupni fondovi potrebni kako bi se usnjerili za zapošljavanje i razvoj zemlje. Ne usvajanje dovesti će samo da daljeg nastavka prakse postojanja privilegovanih koji žive na račun građana FBiH. 

"Zakon nam treba zbog nas, ne zbog EU", kazao je Novalić.

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH, je rekao da su pregovori o zakonu o radu počeli u maju ove godine nakon sastanka s federalnim ministrom rada Milanom Mandilović. 

"Tada nam je pružena prilika, kao i sindikatu da naprave kompromis i da će to Vlada prihvatiti", istakao je Čengić.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/dom-naroda-parlamenta-fbih-usvojio-zakon-o-radu/150730007

 

Link to comment
Share on other sites

Ljudi samo copyrate nečija mišljenja i stavove...

Niko da napiše bukvalno šta donosi zakon. On bukvalno donosi robovlasništvo!!!

Pustite preplaćene sindikaliste, oni su manjina, obični radnici su u problemu, ako se usvoji zakon, ostaće bez ikakve zaštite.

A da ne govorim da o tome, da ovaj zakon nameće MMF našoj vladi, kao preduvijet za odobravanje nekog kredita (200mil.eura).

Dakle, europske integracije nemaju nikakve veze, jer mi smo od Europe 1500godina, u Europi imaš neki izbor, ovdje radiš za komad kruha(BUKVALNO).

Bosanci su u pedali velikoj, ne piše nam se dobro, ali ni najmanje...

Vlada prodaje narod, radnu snagu za 200mil.eura koje će morati vratiti, sa kamatama naravno, umjesto da se narod digne, pa narod preispita imovinu Bakira Izetbegovića, i njemu sličnih, dobili bi 10 ovakvih nepovratnih kredita, i niko nas uslovljavao nizašta nebi, ali... Mi smo govna od naroda, hajvani, ovce...slijepi i gluhi, i neka nam se dešava sve ovo, pa država valjda pripada narodu, a ne Bakiru Izetbegoviću i još dvojici MAJMUNČIĆA koji ne znaju maternji jezik, a pregovaraju s nekim norvežanima o europskim integracijama. Horor sine, horor!!!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ljudi samo copyrate nečija mišljenja i stavove...

Niko da napiše bukvalno šta donosi zakon. On bukvalno donosi robovlasništvo!!!

Pustite preplaćene sindikaliste, oni su manjina, obični radnici su u problemu, ako se usvoji zakon, ostaće bez ikakve zaštite.

A da ne govorim da o tome, da ovaj zakon nameće MMF našoj vladi, kao preduvijet za odobravanje nekog kredita (200mil.eura).

Dakle, europske integracije nemaju nikakve veze, jer mi smo od Europe 1500godina, u Europi imaš neki izbor, ovdje radiš za komad kruha(BUKVALNO).

Bosanci su u pedali velikoj, ne piše nam se dobro, ali ni najmanje...

Vlada prodaje narod, radnu snagu za 200mil.eura koje će morati vratiti, sa kamatama naravno, umjesto da se narod digne, pa narod preispita imovinu Bakira Izetbegovića, i njemu sličnih, dobili bi 10 ovakvih nepovratnih kredita, i niko nas uslovljavao nizašta nebi, ali... Mi smo govna od naroda, hajvani, ovce...slijepi i gluhi, i neka nam se dešava sve ovo, pa država valjda pripada narodu, a ne Bakiru Izetbegoviću i još dvojici MAJMUNČIĆA koji ne znaju maternji jezik, a pregovaraju s nekim norvežanima o europskim integracijama. Horor sine, horor!!!

Narod (mi) je zahebao stvar davno. Realnost je da nam kredit treba, od toga godinama i živimo i tako opstajemo. Da se sada ustalo na neko rušenje i demonstracije - šta bi to donijelo ako se zakon ne bi usvojio? Velike štete i izostanak kredita. To bi bilo u redu da mi možemo drugačije opstati ali se bojim da ne možemo. Je li rješenje daljnje zaduživanje kod MMF-a? Nije. Imamo li nekih drugih opcija? Baš i ne.

Rezime - kola su nam davno krenula nizbrdo i nema više zaustavljanja. Udarac o dno će biti silovit. Pričaće ko preživi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Narod (mi) je zahebao stvar davno. Realnost je da nam kredit treba, od toga godinama i živimo i tako opstajemo. Da se sada ustalo na neko rušenje i demonstracije - šta bi to donijelo ako se zakon ne bi usvojio? Velike štete i izostanak kredita. To bi bilo u redu da mi možemo drugačije opstati ali se bojim da ne možemo. Je li rješenje daljnje zaduživanje kod MMF-a? Nije. Imamo li nekih drugih opcija? Baš i ne.

Rezime - kola su nam davno krenula nizbrdo i nema više zaustavljanja. Udarac o dno će biti silovit. Pričaće ko preživi.

Dobar post, skidam kapu, za ovo na kraju naročito...

Opcija je jedna jedina, revolucija.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ljudi samo copyrate nečija mišljenja i stavove...

Niko da napiše bukvalno šta donosi zakon. On bukvalno donosi robovlasništvo!!!

 

Ne donosi robovlasnistvo. Jutros sam citao. Evo neki od benefita za radnike s novim zakonom:

- ne smiju te diskriminirati
- mozes se organizirati u sindikat
- prekidom ugovora ne smatra se prekid zbog godisnjeg odmora, privremene sprijecenosti za rad, prodjajnog odsustva
- poslodavac te mora prijaviti na osiguranje kao sto je morao i prije
- poslodavac ne moze sa tvojim privatnim podacima raditi sta hoce niti smije traziti od tebe podatke nevezane za posao
- poslodavac je obavezan prilikom uvodjenja novog nacina rada omogućiti radniku obrazovanje, osposobljavanje ili usavršavanje
- za vrijeme pripravničkog staža pripravnik ima pravo na minimalno 70% plaće utvrđene za poslove za koje se osposobljava, a moze se dogovoriti i vise
- tokom strucnog osposobljavanja prije zasnivanja radnog odnosa imas pravo na zdravstveno osiguranje kako je to utvrđeno propisima za nezaposlena lica, a imas pravo i na slobodan dan nakon 2 dana rada ili sedmicni odmor
- radno vrijeme traje 40 sati sedmicno (dakle imas 2 dana slobodna sedmicno ili jedan ali onda ne radis 8 sati dnevno nego manje, hmm bas me zanima hoce li se ovo sprovoditi jer zvuci predobro)
- prekovremeni rad se ogranicava na do 10 sati sedmicno
- ako prekovremeni rad traje duze od 3 sedmice neprekidno ili vise od 10 sedmica u godini radnik ima pravo zaliti se inspekciji
- - nije dozvoljen prekovremeni rad za maloljetne, trudnice, majke djece do 3 godine, samohrane roditelje djece do 6 god
- ako radis duze od 6h dnevno imas pravo na pauzu od 30 minuta
- radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje 20 dana
- radnik se ne može odreći prava na godisnji odmor (dakle nema govora i prisili šefa da se odreknes godisnjeg)
- dobrovoljni darivalac krvi ima pravo na jedan slobodan dan svaki put kad dadne krv
- poslodavac je duzan omoguciti radniku odsustvo od 4 dana u godini radi vjerskih praznika
- radnici imaju pravo i obavezu da koriste sve mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu
- poslodavac ne može odbiti da zaposli ženu zbog njene trudnoće niti može za vrijeme trudnoće otkazati ugovor o radu ženi
- poslodavac ne smije tražiti bilo kakve podatke o trudnoći, osim ako radnica zaht i jeva određeno pravo predviđeno zakonom ili drugim propisom radi zaštite trudnica
- za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno
- nakon isteka godine dana života djeteta, jedan od roditelja ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do tri godine života djeteta, ako je djetetu, prema nalazu nadležne zdravstvene ustanove, potrebna pojačana briga i njega
- zena ima pravo odsustvovati s posla 2 puta dnevno u svrhu dojenja djeteta do 1 godinu starosti

  • Dislike 1
Link to comment
Share on other sites

ja mislim da je ovaj generalno zakon dobar jedino sto ne ide na ruku državnim službenicima jer će tek sad početi frcati ljudi sa posla kako bi se zaposlila rodbina jer prije nije mogao dati otkaz jer je otpremnina  bila velika a sad za 2000 svakom može dati otkaz. Al to me  ne zanima jer ne radim i ne mislim raditi u državnoj firmi. 

ogromne uštede će se napraviti na otpremninama. i generalno se slazem da te nijedan ugovor ne može zaštiti ako ne radiš svoj posao ili ako generalno nisi potreban na tom mjestu.

Link to comment
Share on other sites

Zakon o radu: Odgovor ekonomskih stručnjaka na 26 zamjerki sindikata

Savez samostalnih sindikata BiH saopštio je 26 razloga zbog kojih ne podržava Zakon o radu koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH. Sindikalisti nisu naišli na razumijevanje poslodavaca, ali i ekonomskih stručnjaka koji su u svojim javnim istupima nerijetko odgovarali na “zamjerke“ predstavnika sindikata.

U nastavku možete pročitati 26 spornih tačaka sindikata, ali i najčešće odgovore koje su na njih dali ekonomski stručnjaci prilikom svojih javnih istupa.

1.Lakše otkazivanje ugovora o radu, naročito radnicima sa promijenjenom radnom sposobnošću (invalidi II kategorije) i sindikalnim povjerenicima kroz institut sudske odluke koja mijenja saglasnost vijeća zaposlenika, odnosno saglasnost ministarstva. Ovim se poslodavcu osigurava dodatna alternativa na putu do otkazivanja ugovora o radu ovoj kategoriji radnika, koji su najvećem broju poslodavaca “trn u oku”.

-ODGOVOR: Nije tačno. Radnicima sa promijenjenom radnom sposobnošću poslodavac je dužan ponuditi novi ugovor o radu za poslove za koje je sposoban. Zatim ga prekvalifikovati i rasporediti na drugi posao pa tek nakon svega toga razmotriti mogućnost otkazivanja ugovora.

2.Uvodi se mogućnost otkaza radniku koji se vrati na posao nakon bolovanja dužeg od 6 mjeseci, ako poslodavac kaže da je prestala potreba za njegovim radom ili je angažovao drugog radnika. Ovo znači da radnici, ako prođe ovakvo rješenje, neće smjeti otići na bolovanje.

-ODGOVOR: Nije tačno. Radnik koji bude na bolovanju do 6. mjeseci ima zagarantovano isto radno mjesto. Ako bolovanje traje duže od 6. mjeseci radnik može biti raspoređen na drugo radno mjesto koje odgovara njegovim kvlaifikacijama.

3. Zadržano, pa čak i dodatno pogoršano, loše rješenje iz važećeg Zakona o radu koje poslodavcima omogućava zloupotrebu ugovora o radu na određeno vrijeme, odnosno njihovo zaključivanje bez ograničenja, uz pravljenje formalnih prekida između dva ugovora kako ne bi prešli rok od dvije godine. Pogoršanje se odnosi na trajanje ugovora o radu na određeno vrijeme koje je, prema prijedlogu, tri umjesto sadašnjih dvije godine.

-ODGOVOR: Zadržane su iste odredbe o ugovoru na određeno. Uvedeno je ograničenje trajanja ugovora na određeno do maksimalno 3 godine. Ovo je kompromisno rješenje jer su poslodavci zahtijevali rok od 5 godina.

4. Iako je u svim ranijim verzijama novog zakona radno vrijeme sa prekovremenim radom bilo ograničeno na 48 sati sedmično (EU direktiva o radnom vremenu), Prijedlog je ostavio rješenje iz važećeg zakona prema kojem radno vrijeme sa prekovremenim radom može trajati 60 sati sedmično.

-ODGOVOR: Zadržano je rješenje iz prethodnog zakona, prošireno je za zaštitom maloljetnika i zaštitom trudnica.

Maloljetnik ne može raditi na opasnim poslovima

5. U odredbi koja govori o zaštiti maloljetnika uvodi se mogućnost otkaza maloljetniku koji ne može da radi na teškim i opasnim poslovima, ako poslodavac kaže da za njega nema drugih odgovarajućih poslova.

-ODGOVOR: Nije tačno. Maloljetniku je svakako zabranjeno da radi na ovakvim poslovima. Ako inspektor rada utvrdi da radi, zabranit će takav rad a poslodavac mu je dužan ponuditi novi ugovor o radu za poslove za koje je sposoban. Zatim ga prekvalifikovati i rasporediti na drugi posao pa tek nakon svega toga razmotriti mogućnost otkazivanja ugovora.

6. Produžen je prekluzivni rok u kojem poslodavac radniku može dati izvanredni otkaz ugovora o radu (kod težeg prestupa) sa sadašnjih petnaest dana na šezdeset dana, a najduže godinu dana od učinjenog prestupa.

-ODGOVOR: Radi se o otkazu ugovora koji je isključivo skrivljen od strane radnika. Ovim je čak i produžen rok subjektivni i objektivni za otkazivanje takvog ugovora.

7. Smanjen je rok u kojem zaposlenik može podnijeti tužbu protiv poslodavca sa sadašnjih godinu dana na devedeset dana od učinjene povrede prava, uz uvođenje eksplicitne obaveze radniku da se prije podnošenja tužbe mora obratiti poslodavcu sa zahtjevom za zaštitu prava (član 114. st. 3)

-ODGOVOR: Rok za podnošenje tužbe od 90 dana je sasvim dovoljan. Uvodi se institucija prvenstveno zaštite prava kod poslodavca. Ako takva zaštita ne bude ostvarena ostaje zaštita pred sudom tako da su prava u potpunosti zaštićena. Pokušaj zaštite kod poslodavca je dobra opcija jer će smanjiti broj tužbi pred sudom i ubrzati zaštitu radnika.

8. Smanjena je otpremnina u slučaju tzv. tehnološkog viška radnika – sa sadašnjih 1/3 plaće za svaku godinu radnog staža kod poslodavca na maksimalno 6 prosječnih plaća. Dakle, nakon 30 godina rada možete dobiti otkaz uz otpremninu od nekoliko hiljada KM. Ništa drugo do jeftinije otkazivanje ugovora o radu.

-ODGOVOR: Ovo je djelimično tačno jer je samo ograničena isplata više od 6 otpremnina. Dosada su isplaćivane enormno visoki iznosi otpremnina prema kolektivnim ugovorima što je prouzrokovalo veliki broj tužbi na sudu. Sadašnja praksa po kolektivnim ugovorima je da se isplaćuju 3 prosječne plaće kod slučaja otpremnine.

9. Predviđeno je zaključivanje kolektivnih ugovora na određeno vrijeme, uz ograničenje produženog važenja istih na 90 dana, što je neuporedivo lošije od važećeg rješenja.

-ODGOVOR: Ovo rješenje je apsolutni imperativ od kojeg Vlada ne odustaje,  uvjet je i međunarodne zajednice. Kolektivni ugovori kao i svi drugi ugovori moraju imati rok trajanja i biti razmatrani s vremena na vrijeme. Sadašnji kolektivni ugovori se moraju suspendirati jer su loši i prouzrokovali su veliku štetu budžetu.

10. Uvodi se mogućnost nametanja obaveze radniku da bude pripravan odazvati se pozivu poslodavca na posao kad ovaj to zatraži, što je novi institut. Dakle, kad radnik nije na poslu, a poslodavac mu uvede obavezu pripravnosti, mora da sjedi kraj telefona za slučaj da ga poslodavac pozove na posao u bilo koje doba. Šta je sa odmorom između dva radna dana, sedmičnim odmorom, godišnjim odmorom? Novi zakon o tome ne govori.

-ODGOVOR: Obaveza pripravnosti za rad će biti regulisana kolektivnim ugovorima. Radi se o strogo hitnim i vanrednim društvenim  situacijama koje ne remete odmore.

11. Briše se odredba o minimalnom godišnjem odmoru od 24 dana za maloljetnike.

-ODGOVOR: Novim rješenjem svi radnici su izjednačeni i povćan je broj dana godišnjeg odmora na minimalno 20 do maksimalnih 30 radnih dana. U konačnici kalendarski radi se o mnogo većem broju dana.

12. Briše se i odredba o godišnjem odmoru za radnike koji rade na radnim mjestima sa posebno štetnim i opasnim uslovima, koji po važećem zakonu imaju pravo na godišnji odmor od minimalno 30 radnih dana.

-ODGOVOR: Novim rješenjem svi radnici su izjednačeni i povćan je broj dana godišnjeg odmora na minimalno 20 do maksimalnih 30 radnih dana. U konačnici kalendarski radi se o mnogo većem broju dana.

Pravo zadržano iz postojećeg zakona

13. Član 56. Prijedloga zakona u koliziji je sa članom 25. stav 3. Zakona o zaštiti na radu.

-ODGOVOR: Članom 56. propisuje se obaveza radnika da poslodavca obavijesti o bolesti koja ga onemogućava u izvršavanju radnih obaveza. Član 25. stav 3 Zakona o zaštiti na radu propisuje da je radnik o svojoj bolesti dužan obavijestiti zdravstvenu organizaciju. Članovi nisu u koliziji jednostavno će radnik obavještavati i poslodavca i zdravstvenu organizaciju. Troškove ljekarskog pregleda svakako snosi poslodavac.

14. Ograničava se, potpuno nerezonski, maksimalna dužina trajanja godišenjeg odmora na 30 radnih dana, što bi trebalo biti prepušteno kolektivnim ugovorima.

-ODGOVOR: Nije tačno da ovo treba biti prepušteno na uređivanje kolektivnim ugovorima. Ograničenje je sasvim razumno jer se radi o radnim danima.

15. Članom 50. stav 3. Prijedloga je eksplicitno propisano da radnik koji nije iskoristio prvi dio godišnjeg odmora u toku kalendarske godine, nema pravo prenošenja godišnjeg odmora u narednu godinu, bez obzira na razloge nekorištenja odmora (npr. poslodavac mu uopće nije omogućio korištenje godišnjeg odmora).

-ODGOVOR: Ovo rješenje je zadržano iz postojećeg zakona. Samo je u zakon uvedena odredba da ako sa korištenjem godišnjeg odmora nije započeto u kalendarskoj godini ne može se prenijeti u narednu godinu što je i do sada bila praksa. Poslodavac je dužan radniku omogućiti korištenje godišnjeg odmora u toku kalendarske godine tako da ova konstatcija ne stoji.

16. Članom 129. stav 1. prijedloga propisano je da reprezentativnost sindikata kod poslodavca utvrđuje poslodavac, što je potpuno nelogično rješenje i može biti predmetom zloupotrebe. Odredba stava 5. ovog člana prema kojoj o reprezentativnosti može odlučiti fedralno ili kantonalno ministarstvo rada, ako odluku o reprezentativnosti u propisanom roku ne donese poslodavac, nije dovoljna zaštita.

-ODGOVOR: Ovom odredbom je propisano da reprezentativnost utvrđuje poslodavac na zahtjev sindikata. Također su strogo prpoisani i uvjeti za reprezentativnost. Pored toga odredbe o reprezentativnosti čl 122. do 136. su svakako privremenog karaktera dok se ne donese zakon o preprezentativnosti sindikata u čemu će učestvovati svi partneri ESV.

17. Članom 55. stav 3. Prijedloga je propisano da radnik ima pravo da odbije da radi ako mu neposredno prijeti opasnost po život i zdravlje zbog toga što nisu provedene mjere predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu. Međutim, članom 48. stav 3. Zakona o zaštiti na radu je propisano da radnik ima pravo da odbije da radi ako smatra da mu prijeti opsanost po život i zdravlje, što je daleko bolje rješenje iz perspektive radnika.

-ODGOVOR: Propisi o sigurnosti i zaštiti na radu su svakako i Zakon o zaštiti na radu koje su poslodavci dužni primjenjivati, ovo je samo sugestija sindikata.

18. Uvodi se mogućnost nametanja obaveze radniku da radi na poslovima za koje nije zaključio ugovor o radu i do 60 dana u toku kalendarske godine na zahtjev poslodavca, pa bili to i slabije plaćeni poslovi. Poslodavac uvijek može reći da je u pitanju opravdana potreba posla, jer naravno on o tome odlučuje.

-ODGOVOR: Nije tačno. Radnik samo u hitnim slučajevima koji su strogo propisani može biti raspoređen na drugo radno mjesto najduže do 60 dana u toku godine. Plaća se obračunava na osnovu radnog mjesta za koje ima zaključen ugovor.

Rad nacrno

19. Obavezu donošenja pravilnika o radu imaće poslodavac koji zapošljava više od 30 radnika, kao i obavezu izrade programa zbrinjavanja viška radnika u slučaju otkazivanja ugovora za više od 5 radnika (sadašnji član 98. važećeg zakona). Prema važećem zakonu, takvu obavezu ima poslodavac koji zapošljava više od 15 radnika. Dakle, biće neuporedivo povećan broj poslodavaca koji neće imati obavezu donošnja pravilnika o radu, nego će o svim pravima i obavezama radnika odlučivati kako im bude volja, kao i o tzv. tehnološkom višku.

-ODGOVOR: Primjenjeno je kompromisno rješenje jer je zahtjev sindikata je bio da to ostane 15 radnika, zahtjev poslodavaca je bio da to bude 50 radnika. Vlada je intervenirala primjenjujući sredinu između ova dva zahtjeva.

20. U strukturi plaće naći će se dio koji se odnosi na tzv. radni učinak, a ocjenu radnog učinka će, naravno, davati poslodavac. Posebno je pitanje kako će se radni učinak mjeriti na poslovima koji nisu normirani, a velika većina nije. Također, uvodi se novi pojam – “radne vještine”, koje će, također, biti od utjecaja za određivanje visine plaće, ali i prava na jednaku plaću za rad jednake vrijednosti. O tome koliko je ko “vješt”, šta god to značilo, opet će odlučivati poslodavac.

-ODGOVOR: Radi se o međunarodnim standardima određivanja strukture plaće. Ovo sa ciljem razdvajanja rada od nerada i adekvatnog vrednovanja stvarnog rada zaposlenika u toku radnog vremena. Jedan je od uvjeta međunarodne zajednice za ugrađivanje u ovaj zakon.

21. U članu 96. Prijedloga zakona koji se odnosi na otkaz ugovora o radu iz ekonomskih, tehničkih ili organizacijskih razloga izbačena je izuzetno bitna zaštitna odredba stava 2. člana 87. važećeg zakona, prema kojoj poslodavac može otkazati ugovor o radu radniku ukoliko se s obzirom na veličinu, kapacitet i ekonomsko stanje poslodavca i mogućnosti zaposlenika ne može osnovano očekivati od poslodavca za zaposli radnika na druge poslove ili da ga obrazuje, odnosno osposobi za rad na drugim poslovima.

-ODGOVOR: Nije tačno jer su iz člana 96. stav 2. izbačene samo riječi „ukoliko se s obzirom na veličinu, kapacitet i ekonomsko stanje poslodavca i mogućnosti zaposlenika“ jer su neodređene i diskriminiraju velike poslodavce da u slučaju restrukturiranja posla ne mogu smanjiti broj zaposlenih.

22. Član 119. Prijedloga zakona u koliziji je sa članom 2. Zakona o vijeću zaposlenika.

-ODGOVOR: Nakon usvajanja ovog zakona u Parlamentu FBIH uslijediće izmjena Zakona o vijeću zaposlenika u smislu broja radnika koji imaju pravo formirati vijeće zaposlenika kod poslodavca. U tekstu zakona o radu stoji da je to 30 radnika, a u zakonu o vijeću zaposlenika 15 radnika. Ovo je također kompromisno rješenje jer je zahtjev sindikata bio da to ostane 15 radnika, zahtjev poslodavaca je bio da to bude 50 radnika. Vlada je intervenirala primjenjujući sredinu između ova dva zahtjeva.

23. Izbrisane su odredbe kojim Inspekcija može zabraniti rad poslodavcu ukoliko zatekne radnika bez ugovora o radu, onemogući inspektora u provođenju inspekcijskog nadzora, radnika ne prijavi na obavezno zdravstveno osiguranje. onemogući inspektora u provođenju inspekcijskog nadzora, radnika ne prijavi na obavezno zdravstveno osiguranje.

-ODGOVOR: Ove odredbe su bile samo prijedlog sindikata i nisu izbrisane već nisu uvažene jer su u suprotnosti sa Zakonom o inspekcijama u FBiH. Suvišne su u Zakonu o radu obzirom da Zakon o inspekcijma u FBiH reguliše rad inspektora rada i postupanje sa poslodavcima koji krše odredbe zakona po pitanju neprijavljivanja radnika. Ovim odredbama pokušano je zabraniti rad poslodavcu u potpunosti ako se otkriju nepravilnosti, što je nedopustivo obzirom da bi se time uništilo poslovanje većeg broja poslodavaca.

24. Izbrisana je odredba kojom se poslodavcu ostavlja rok od 15 dana da otkloni nedostatke ukoliko se kod njega zatekne radnika bez ugovora o radu.

-ODGOVOR: Ovo je regulisano kaznenim odredbama Zakona o radu koje su u značajnoj mjeri pooštrene za poslodavce koji ne poštuju zakon, naročito za one koji zapošljavaju radnike na crno.

Kolektivni ugovori

25. Članom 138. Prijedloga zakona uskraćena je mogućnost da se granski kolektivni ugovori zaključuju za javna preduzeća.

-ODGOVOR: Nije tačno. Granske i pojedinačne kolektivne ugovore mogu zaključiti svaki reprezentativni sindikat i  poslodavac.

26. Na kraju, najveća opasnost – odredba člana 182. stav 2. Zakona, prema kojoj se svi kolektivni ugovori moraju uskladiti sa zakonom u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona, a ako se ne usklade prestaje njihova primjena. Dakle, ako ne žele da ostanu bez kolektivnih ugovora, sindikati će izmjene morati prihvatiti po principu “uzmi ili ostavi”. Plaće, koeficijenti, dodaci na plaće, naknade plaće i naknade koje nemaju karakter plaće, otpremnine, regres, itd. – sve su to prava koja su regulisana kolektivnim ugovorima, a koja dolaze pod znak pitanja ukoliko nestane kolektivnih ugovora, odnosno o tome će samostalno odlučivati poslodavac.

-ODGOVOR: Konstatacija nije tačna. Sindikati imaju rok od 90 dana da sa poslodavcima usklade kolektivne ugovore ako žele pregovarati što je dovoljn rok da usaglase stavove. Dodat je i stav 3. ovog člana prema kojem Vlada FBiH može produžiti trajenje kolektivnih ugovora za još 90 dana ako bude potrebe, što znači da bi sindikati i poslodavci imali i do 6 mjeseci da usklade nove kolektivne ugov ore što je sasvim dovoljno.

-Ovo je ponovljeno kao pod stavkom 9. Ovo rješenje je apsolutni imperativ od kojeg Vlada ne odustaje,  uvjet je i međunarodne zajednice. Kolektivni ugovori kao i svi drugi ugovori moraju imati rok trajanja i biti razmatrani s vremena na vrijeme. Sadašnji kolektivni ugovori se moraju suspendirati jer su loši i prouzrokovali su veliku štetu budžetu.

(Faktor.ba)http://faktor.ba/zakon-o-radu-odgovor-ekonomskih-strucnjaka-na-26-zamjerki-sindikata/

Link to comment
Share on other sites

Svi ti benefiti lijepo zvuče ovako napisani, ali...

Koja inspekcija? Kome da stisne radnik da se obrati, a da nema straha da će sutra završiti na ulici??

Ovo gore u praksi, niti može, niti hoće, niti će neko natjerati ijednog poslodavca da ispoštuje...

Prije ovoga je trebalo urediti društvo u globalu, dati radnicima izbor promjene radnog mjesta, izbor bilo čega...

Ubrzo ćemo svi da radimo za 450KM, a potrošačka korpa je 1600KM. Pa mi smo umjetnici života...

Ovdje je sve naopako, pa tako i ovaj zakon, prije ovog zakona puno drugih stvari je trebalo da bude regulisano, pa tek onda jedan ovakav zakon.

U svijetu narod radi da bi živio, a u Bosni, živimo da bi radili.

 

R E V O L U C I J A nam je jedini spas.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Šta ti misliš o ovome ? Uključi se u diskusiju...

Napiši svoje mišljenje, a kasnije završi svoju registraciju profila. Ako već imate profil, loguj se klikom "ovdje" da bi nastavili komentarati sa postojećim profilom.

Guest
Šta ti je na umu ? Odgovori...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...